Vandrådene er en vanskelig opgave

Venstres miljø- og fødevareordfører mødte forleden en flok frustrerede lodsejerrepræsentanter i de fynske vandråd. Dagsordenen er sat på forhånd af de grønne organisationer og Miljøstyrelsen, føler de.

For snart tre år siden var der nedsat lokale vandråd, som medvirkede til at klassificere landets 70.000 kilometer vandløb som naturlige, modificerede eller kunstige til den vandplan, som er en del af Fødevare- og Landbrugspakken.
- I første runde var det en god demokratisk proces. Og intentionerne er igen at lade det lokale kendskab indgå for at sikre afvandingen i landskabet og dermed dyrkningsinteresserne. Og samtidig have nogle gode vandløb. Men i stedet er i der nogle af vandrådene opstået en nærmest hellig vandkrig, lyder det fra det fynske folketingsmedlem Erling Bonnesen. Nu er en ny runde i gang i landets 23 vandoplande.

Frustrerede

- Det er rigtigt ærgerligt, at den sunde fornuft ikke råder, så vi ikke får de små vandløb pillet gennem et sagligt indspil fra vandrådene, siger venstremanden, der er sit partis miljø- og fødevareordfører og dermed meget tæt på arbejdet og i sidste ende skal være med til at beslutte den færdige vandplan.

- Umulig opgave

- Det er nærmest en umulig opgave, og det har udviklet sig til noget, vi ikke kan lægge ryg til, konstaterede Centrovices formand Niels Rasmussen efter at have hørt på repræsentanterne rundt om bordet.
- Desværre viser det sig, at udkastet fra Miljøstyrelsen på de 917 kilometer vandløb, som ikke er naturlige og derfor kan tages ud af vandplanerne, er vanskeligt at rokke ved.

Læs mere i denne uges LandbrugFyn


Læs også