Beskyt majsen mod tabsvoldende bladsvampe.

Man bør tjekke majsen for svampesygdomme nu-og-her – og samtidig overveje at sikre både kvalitet og udbytte i majsensilagen. Til det er Comet Pro ifølge BASF en sikker og prisbillig løsning

Risikoen for at få pillet toppen af udbyttet i majs er udbredt i år. Vejret har nemlig været temmelig fugtigt i længere tid, nætterne er forholdsvis varme, og luftfugtigheden er høj døgnet rundt.

Det er vejr, som fremmer de tabsvoldende svampesygdomme majsbladplet og majsøjeplet. Såfremt de ikke bekæmpes, kan det koste en stor del af udbyttet. Desuden går det udover kvaliteten af den ensilage, køerne skal have – og det kan koste på mælkeydelsen.

De to svampesygdomme skal bekæmpes nu, hvor det er tilladt og muligt at køre i majsmarkerne. 

Comet Pro er en beskeden investering – i et helt års grovfoder.

I flere år har det været diskuteret, om det kan betale sig at bekæmpe svampesygdomme i majs.

En del landmænd har slet ikke været i tvivl. De mener helt sikkert, at majs ligesom hvede og de øvrige kornarter skal beskyttes mod angreb af svampesygdomme for at sikre udbytte og kvalitet. Andre mener, at det er der ikke så meget grund til. Måske også, fordi angrebene ikke altid er så nemme at se på det tidspunkt, hvor sprøjtningen skal ske. 

Opera har fået meget høj afgift – skift til Comet Pro

Prisen på Opera er desværre steget meget – på grund af afgifterne. Derfor er Comet Pro langt billigere at anvende.

- I år anbefaler vi derfor markedets billigste løsning, som er 0,4-0,6 liter Comet Pro pr. hektar. Det koster 135-200 kroner pr. hektar.

- Sammen med udgiften til selve sprøjtningen bliver det omkring 250-300 kroner pr. hektar, påpeger Jakob Skodborg Jensen fra BASF.

Altså nogenlunde det samme, som det koster at bekæmpe svampesygdomme i en mark med vårbyg. 

En god forsikring

Ved at bruge Comet Pro har man forsikret sig mod et potentielt stort tab af udbytte og kvalitet.

I forsøg blandt andet hos Aarhus Universitet, Flakkebjerg, er der i kernemajs – med meget kraftige angreb - opnået merudbytte på 20 procent med den angivne dosering af Comet Pro.

- En liter Opera består af to tredjedele dosis Comet Pro. Så vi kender virkningen rigtig godt i forvejen.

- Man kan også vælge Opera eller at køre to gange. Men det er mest aktuelt, hvor angrebene allerede er kraftige, fremhæver Jakob Skodborg Jensen.

Svampemidlet Propulse fra Bayer er blevet godkendt – og en blanding af 0,3 liter Comet Pro plus 0,3 liter Propulse pr. hektar kan også være en mulighed. 

Nemt at se svampesygdomme

Det er nemt at konstatere, om der er angreb af de to svampesygdomme.

- Pluk blade af forskellige steder i marken og hold dem op mod lyset. Så er det nemt at se, forklarer Jakob Skodborg Jensen.

Svampesygdomme starter fra neden på planterne, så tag blade fra neden eller midt på planterne for at tjekke for angreb. Og selv enkelte øjeplet indikerer at marken er i risikozonen. Latenstiden er meget kort – så symptomerne kan komme i løbet af få dage – selv om man ikke kan se noget lige nu. Så kig flere gange i løbet af den næste uge.

- Jeg foreslår, at man under alle omstændigheder sikrer sin majs med 0,4-0,5 liter Comet Pro pr. hektar.

- Det er ikke mange penge i forhold til hvor stor betydning, kvaliteten har for ensileringen og mælkeydelsen et helt år frem.

- Så jeg ville ikke gamble med det, hvis jeg var mælkeproducent, afrunder han.

Læs også