Æblerne hænger ikke på træerne

Årets æblehøst er 20-30 procent mindre, ikke alene herhjemme men i hele Europa. Det skyldes nattefrost på kritiske tidspunkter i foråret, fortæller driftslederen på landets største frugtplantage, Hegnsvang Plantage på Sydøstfyn.

 – Sidste år høstede vi 3.500 tons æbler. I år bliver det nok kun 2.000 tons.
Driftslederen hos Hegnsvang Plantage på Sydøstfyn, som ejes af Orskov Foods i Oure, peger på årsagen. Fra midten af stammen og ned til jorden er der stort set ikke æbler på de slanke træer, og længere henne ad de mange rækker af Elstar æbletræer er der næsten ingen æbler overhovedet at få øje på.
Det er over 25 år siden, at Ole Andersen har oplevet noget tilsvarende.

Fem minusgrader

- Jeg er godt klar over, at der ikke kan sammenlignes med sidste års store æblehøst. Selvom den nok har præget knopsætningen på træerne, var der faktisk masser af knopper på træerne, da vi fik den helt usædvanlige nattefrost den 19. april med helt ned til fem minusgrader. Det skadede knopperne indeni i en sådan grad, at de faldt af grenene, inden de nåede at åbne sig som blomst.
Driftslederen for landets største frugtplantage understreger, at det ikke er alle egne af landet, der denne aprilmorgen blev ramt i samme grad.

Læs hele artiklen om årets æblehøst i ugens LandbrugFyn

 

Læs også