I dag begynder salget af roefrø

Fra klokken 8.00 her til morgen åbner årets salg af sukkerroefrø på e-shoppen hos Nordic Sugar. Vælg mindst to forskellige sorter, lyder anbefalingen fra sukkerfabrikken.

I de senere år har der været en del hype omkring åbningen af årets salg af sukkerroefrø med en undertone af, at man skal sikre sig de bedste sorter, inden de bliver udsolgt.

Branchefolk beroliger dog hvert år med, at der er rigeligt med roefrø til alle, og at alle sorter på sortslisten er højtydende. Så der skulle ikke være grund til at sidde klar med fingeren på send-tasten, straks når Nordic Sugar i dag klokken 8 åbner sin e-shop med årets udpegede roesorter.

Begrænsning er der dog på bestilling af de otte nye observationssorter, der afprøves i praktisk dyrkning med op til 300 frøpakker eller units pr. sort på landsplan. Af disse sorter kan hver dyrker højest bestille seks units.

 

Tjek for nematoder

Nordic Sugar anbefaler, at man minimum vælger to forskellige roesorter til sit roeareal – og gerne tre-fire sorter ved et større roeareal.

- Flere sorter med forskellig genetik spreder risikoen for, at særlige forhold ved frøene eller i vækstsæsonen reducerer det samlede udbytte, påpeger Nordic Sugar.

Desuden skal man vide, om man har nematoder på det aktuelle roeareal. Det kan undersøges enten ved jordbundsanalyser eller ved erfaring fra tidligere år med, om man har roer med synlige symptomer.

Til roearealer uden nematoder vælger man derefter almindelige rizomania-tolerante roesorter ud fra kriterierne højt udbytte og god dyrkningsøkonomi.

Har man kendskab til nematoder på sit roeareal vælges nematode-tolerante sorter. Er der også tidligere set problemer med rhizoctonia eller rodhalsråd på arealerne, kan man kontakte Agricentret på Nordic Sugar.

Endelig bør man ikke bestille mere frø, end man med sikkerhed får behov for i den kommende sæson. Frøene har ikke godt af at stå en vinter over, og der kan altid suppleres op i såperioden.

Frøbestillingen vil blive lukket igen den 2. januar.

 

Læs også