Spjald-køer er igen landets højestydende

Den vestjyske mælkeproducent Bjarne Vestergård Hansen kan for fjerde år i træk tilskrive sig æren for, at have landets højestydende besætning.

Årsberetningen fra RYK 2017 kunne for fjerde år i træk skrive Spjald-besætningen fra Bjarne Vestergård Hansen øverst på listen.

Med 196 årskøer opnåede han 1.071 kilo værdistof, skarpt efterfulgt af Anderstrup Holstein fra Skørping med 1.067 kilo værdistof.

LandbrugNord har tidligere besøgt familien i Spjald, hvor intet er overladt til tilfældighederne og alt er sat sirligt i system.

Foderplaner og konsulenter er der ingen af.

- Fodring er ikke nogen raketvidenskab. Jeg måler majsstakken op, og så skal der jo være nok til et år, fortalte Bjarne Vestergård Hansen.

Han blander selv fodret hver eneste dag. En hård fodring, som køerne sagtens kan klare, for som han siger, har de aldrig prøvet andet.

Viking står for insemineringsplanen, som ikke bare har medvirket til holdbare køer, men en høj ydelse. Det har også ført til dyrskueresultater. Så sent som i sommers, kom skuets bedste Holstein besætningsgruppe fra stalden i Spjald på Aulum Dyrskue.

Kvierne er altid over 24 måneder, når de får første kalv.

Køerne i stalden er store, og har sjældent en slagtevægt under 400 kilo. De insemineres oftest på første brunst efter kælvning og har en goldperiode på bare fire uger.
Ikke alene har Bjarne landets højestydende besætning, han har også landets højestydende ko.

En Dundee-datter, som havde en ydelse på hele 1.847 kilo fedt plus protein.

Der er flere enkeltkøer i besætningen, som er værd at bemærke. Blandt andet en VH Bismark-datter, der som den eneste i RYK-tabellerne over højstydende køer er over 25.000 kilo mælk i ydelse. Den har præsteret ikke mindre end 25.919 kilo mælk. Det svarer til godt 71 kilo mælk dagligt året rundt.

Sidst LandbrugNord var på besøg, havde denne ko lige leveret 90 kilo mælk på en dag

Læs også