Flirt med lavt indhold af råprotein kan blive en dyr fornøjelse
Rent praktisk kan det godt lade sig gøre at sænke indholdet af fordøjeligt råprotein til slagtesvin ved at supplere med aminosyrer
Sådan konkluderer Jan Karlsen, DK-Svinerådgivning, der har regnet på forskellige prisscenarier af at gå fra den nuværende norm på 120 gram råprotein pr. FEsv til 105 gram råprotein i et enhedsslagtesvinefoder.
Beregningerne har konsulenten foretaget, efter at et forsøg ved Århus Universitet, som avisen refererede i sidste uge, har vist, at man - ifølge lederen af forsøget, Jan Værum Nørgaard, både ud fra et produktionsmæssigt og miljømæssigt synspunkt - kan reducere indholdet af råprotein, uden at det får negative konsekvenser.
Men en sænkning af indholdet af protein i foderet vil altså få mærkbare konsekvenser for foderprisen næsten uanset markedspriserne for korn, soja og syntetiske aminosyrer. Det viser Jan Karlsens beregninger i to forskellige prisscenarier - et der svarer til nutidige markedsforhold - samt et tænkt - men ikke urealistisk prisscenarie.
Læs hele artiklen i Svinefokus i Effektivt Landbrug fredag.
Her kan du se, hvordan du tegner abonnement.