Rent praktisk kan det godt lade sig gøre at sænke indholdet af fordøjeligt råprotein til slagtesvin ved at supplere med aminosyrer
- Rædselsscenariet er en situation med samme 100-kg's pris
for korn og sojaskrå. Situationen er ikke set i nyere tid, men hvis den opstår,
så vil det give en øget foderomkostning på 15 kr. pr. gris.
Sådan konkluderer Jan Karlsen, DK-Svinerådgivning, der har
regnet på forskellige prisscenarier af at gå fra den nuværende norm på 120 gram
råprotein pr. FEsv til 105 gram råprotein i et enhedsslagtesvinefoder.
Beregningerne har konsulenten foretaget, efter at et
forsøg ved Århus Universitet, som avisen refererede i sidste uge, har vist, at
man - ifølge lederen af forsøget, Jan Værum Nørgaard, både ud fra et
produktionsmæssigt og miljømæssigt synspunkt - kan reducere indholdet af
råprotein, uden at det får negative konsekvenser.
Men en sænkning af indholdet af protein i foderet vil
altså få mærkbare konsekvenser for foderprisen næsten uanset markedspriserne for
korn, soja og syntetiske aminosyrer. Det viser Jan Karlsens beregninger i to
forskellige prisscenarier - et der svarer til nutidige markedsforhold - samt et
tænkt - men ikke urealistisk prisscenarie.
Læs hele artiklen i Svinefokus i Effektivt Landbrug
fredag.
Her kan du se, hvordan du tegner abonnement.