Danish Agro og Vestjyllands Andel på storindkøb i Tyskland

Sammen med samarbejdspartneren Agravis overtages til februar grovvaredelen hos Getreide AG, som omsætter for 8 milliarder kroner.

I forvejen har Danish Agro og Vestjyllands Andel et tæt samarbejde med tyske Agravis, blandt andet om grovvareaktiviteterne i Baltikum samt maskinhandel i både Polen og Tjekkiet. Nu udvides aktiviteterne i den tyske samarbejdspartners hjemland med opkøbet af grovvaredelen i Tysklands største private grovvareselskab, Getreide AG.


Opkøbet, som netop er offentliggjort, omfatter en årlige grovvareomsætning på godt 8 milliarder danske kroner.

Med i handlen følger 70 afdelinger i primært Nord- og Østtyskland, en foderproduktion på 450.000 tons og en lagerkapacitet på 2,5 millioner tons. Desuden er hovedkontoret i Rendsborg en del af den gigantiske foderstofhandel.

550 medarbejdere er beskæftiget i Getreides grovvaresektion.

Passer perfekt til Agravis

- Vores ambition var ikke at rykke ind i det tyske marked. Men da vi fik henvendelsen, var det en oplagt mulighed for at styrke vore virksomheder, ikke mindst fordi Getreides afdelingsnet passer perfekt i forhold til Agravis’ placering primært i den vest-, midt- og sydøstlige del af landet, forklarer Danish Agros administrerende direktør Christian Junker om det store opkøb.

Overtagelsen sker med virkning fra 1. februar 2015 i det fælles selskab, DAVA Agravis International Holding.

Danish Agro og Vestjyllands Andel (DAVA) kommer til at eje 75 procent og Agravis de 25 procent af de tilkøbte aktiviteter.

Med i handlen er omfattet 11 af Getreide AG’s datterselskaber, heriblandt en afdeling i Ungarn, men ikke det danske datterselskab, som blev oprettet for to år siden på Lolland.

Getreide AG, der ejes af familien Rothe, vil fremover koncentrere sig om forarbejdningsindustrien. Således beholdes en stor rapsmølle i Rostock, malterier, en havregrynsfabrik og havnefaciliteter i Rostock og Hamborg.

I alt havde Getreide AG en omsætning på 10,4 milliarder kroner i 2013, og et overskud på 10,3 millioner kroner.

Læs også