Danske svineproducenter misser global prisfest

Noteringen i Danmark er blandt de laveste i Europa, og prisfesten herhjemme er aflyst, konstaterer producentformand.

- Sjældent har slagteriets og producenternes modstridende interesser været tydeligere.


Det vurderer Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter i en kommentar til den debat, der blandt andet har været her i avisen i ugens løb. Her har avisens markedskommentator, Palle Jakobsen, agrocom.dk og slagterikoncernen Danish Crown været uenige om slagteriets formåen på verdensmarkedet for kød.

Og den debat har fået svineproducenternes formand til at reagere.

- Der er prisfest på de globale kødmarkeder, og overalt i verden fejrer producenterne lige nu historisk høje afregningspriser, mens indtjeningen på slagterierne og forædlingsvirksomhederne er presset.

- I Danmark er producenterne havnet mellem to stole. Vi har investeret mange hundrede millioner kroner i udenlandsk slagteri- og forædlingsvirksomhed, som ifølge meldingerne på kredsmøderne har det bedst, når kødpriserne er lave. Det kan måske forklare, hvorfor noteringen i Danmark er blandt de laveste i Europa, og prisfesten herhjemme er aflyst, konstaterer Henrik Mortensen.

Vigtigste parameter er noteringen


Men hvad så den dag, hvor prisfesten på de globale kødmarkeder er ovre, og forædlingsvirksomhederne igen får vind i sejlene, lyder det fra producentformanden.

- Når afkastet fra de mange hundrede millioner kroner, vi har investereret i udenlandsk slagteri- og forædlingsvirksomhed skal indkasseres, og pengene forhåbentlig vælter ind på Danish Crowns konto? Vil vi der opleve en dansk notering, der ligger langt foran konkurrenterne i resten Europa? Det skulle i så fald være første gang, det skete, konstaterer han, og tilføjer:

- Mit vigtigste parameter, når jeg skal bedømme slagteriernes økonomiske performance, er noteringen, og her har jeg meget svært ved at se det afkast og den gode forretning, vi hele tiden får at vide, de udenlandske investeringer er for svineproducenterne i Danmark.

- Danish Crown har alene i år investeret mange hundrede millioner kroner af landmændenes egne penge i udenlandske aktiviteter, men som det ser ud nu, ville det have været langt bedre, om pengene blot var blevet udbetalt direkte til ejerne.

Læs også