KL: Valgfrihed ved vandindsatser er øget

Kommuner og 23 nyoprettede vandråd modtog mandag regeringens opgavebeskrivelse for vandløbsindsatser i vandområdeplanerne

Hos Kommunernes Landsforening (KL) ser man med tilfredshed, at kommunerne både kan vælge mellem virkemidler og vandløb.

Reaktionen kommer i kølvandet på den opgavebeskrivelse for vandløbsindsatser i vandområdeplanerne, som 23 vandråd sammen med kommunerne mandag modtog fra regeringen.

- Kommunerne ser frem til at udarbejde forslag til indsatsprogram og modtage råd fra vandrådene. I forhold til første vandplan er valgfriheden øget betydeligt. Kommunerne har både fået mulighed for at tilvælge forskellige vandløb og forskellige indsatser. I den prioritering ser vi frem til at høre forslag fra vandrådenes medlemmer, siger formand for KL’s Teknik- og Miljøudvalg Jørn Pedersen i en pressemeddelelse.

Presset på tid

Hos KL ser man dog tidsrammen for opgaven som en stor udfordring. Man peger på, at de svenske ”vattenråd” – som har givet inspiration til de danske vandråd – har haft flere år til at finde deres arbejdsform.  

- Den gode dialog i vandrådene kræver fokuseret indsats fra alle parter. Kommunerne kan bruge råd om tilvalg. Hvilke vandløb skal få det bedre? Hvordan skal vi nå dertil? Det kan vandrådene bidrage til, lyder det fra Jørn Pedersen.

Når kommunerne har leveret forslag til indsatsprogram, vil staten i efteråret fastsætte de endelige miljømål med tilhørende finansiering.

- Det er nyt, at kommunerne får mulighed for at tage del i arbejdet med vandplanernes udarbejdelse. Vi vil i kommunerne bruge den mulighed til at foreslå de helt konkrete indsatser for de enkelte vandløb, hvor vi får mest miljø for pengene, fastslår Jørn Pedersen.

Læs også