Han efterlyser danske landmænd til at etablere svineproduktion i Ghana, da efterspørgslen efter kvalitetskød er hastigt stigende
- Da jeg for nogle år siden holdt 25 års jubilæum som
slagter, spurgte jeg mig selv, om der var andet i mit arbejdsliv, som jeg gerne
ville nå at lave, fortæller Ole Sørensen.
Han er kendt både i og langt uden for Nørresundby som
Slagter Ole.
- Jeg har altid haft lyst til at tage til Afrika og være
med til at udvikle levevilkårene for befolkningen – gerne samtidig med at jeg
kunne opbygge en forretning dernede, forklarer han.
Han gik derfor i gang med at tjekke forskellige områder i
Afrika for at finde et stabilt land med gode forretningsmuligheder. Og snart havde
han kredset Vestafrika ind som et hastigt voksende velfærdsområde med stabile
politiske forhold.
- Via en lokal landmand, som var i gang i Ghana, fik jeg
en projektbevilling fra Danidas business2business-program og kom i gang med at
etablere en slagterforretning dernede.
Og behovet for ikke bare svinekød, men for svinekød af høj
kvalitet solgt i en kvalitetsbutik med høj hygiejnisk standard, har vist sig at
være næsten umætteligt.
Nyt slagtehus og pølsefabrik
Slagter Oles første projekt i Ghana sluttede efter et år
af forskellige årsager. Men så fik han kontakt til svineproducent Erik
Mosegaard uden for Nørresundby.
- Erik tog med derned og gik straks i gang med at lære
nogle af de lokale svineproducenter, hvordan de skulle hæve standarden og
effektiviteten i deres små svinebesætninger, fortæller Ole Sørensen.
På det tidspunkt havde han etableret en slagterbutik i
byen Kumasi, der ligger omkring 400 kilometer nord for Ghanas hovedstad, Accra.
- Det var en butik indrettet som en dansk slagterbutik med
rustfrit stål og glas-kølemontre – noget som de lokale dårligt havde set. Det
trak virkelig de købedygtige kunder til.
Der blev også bygget et nyt slagtehus og renoveret en
eksisterende pølsefabrik, så kødet kunne forarbejdes i samme høje standard som
butikken.
- Vi er nu oppe på 38 ansatte og forventer flere fremover,
siger Ole Sørensen.
Svinekød er upper class
Kumasi, hvor den første af Ole Sørensens butikker ligger,
er Ghanas mest frodige og produktive område.
- Det er landets spisekammer og samtidig fyldt med
minedrift, hvor der blandt andet graves guld, fortæller Ole Sørensen.
- Her er der mange, som nu tjener godt. Og svinekød er
svært at skaffe og betragtes derfor som en fin spise – det er virkelig upper
class.
Derfor vil folk i byen gerne betale for godt kød solgt
under gode hygiejniske forhold. Der er de senere år også kommet mange kinesiske
forretningsfolk til det driftige område – de er også klar til at betale godt
for kødet.
Gerne flere danske landmænd med
Slagter Ole vil gerne have flere danske landmænd med i
projektet eller i gang i Ghana med en lukrativ svineproduktion.
- Prisen for svinekød hernede er i øjeblikket omkring
11,50 kroner pr. kilo levende vægt, oplyser Ole Sørensen. Og her er grundlag for
at udvikle en betydeligt større svineproduktion.
Der er rigelig med arbejdskraft, og lønniveauet ligger omkring
2.500 kroner om måneden. Foder kan dyrkes i den forholdsvis gode landbrugsjord,
og klimaet er optimalt til dyrkningen med passende nedbør. Landet er
velfungerende med god infrastruktur og stabile politiske forhold.
- Den største udfordring er nok afrikansk svinepest, som
er her i området, siger Ole Sørensen. Så skal der bygges nye svinestalde, bør
det være flere, mindre stalde med god afstand, så det kan forebygge
smittespredning i tilfælde af svinepest i én af staldene.
Han forstiller sig umiddelbart et antal nybyggede stalde
med i alt 300-500 søer maksimalt.
- Finansieringen skal klares fra Danmark. I Ghana kan man
ikke finde kapital eller låne på fornuftige vilkår. Til gengæld vil Danida være
meget interesseret i at hjælpe med at støtte en sådan finansiering med penge og
garantier, vurderer Ole Sørensen.
Bliver i Nørresundby
Slagter Ole er nu blevet 52 og har været selvstændig
slagter i Nørresundby i 32 år.
- Jeg er afklaret med, at jeg bliver i Nørresundby. Jeg
har ikke temperament til at være i Afrika, som kræver stor tålmodighed,
understreger han.
- Men det er alligevel meget spændende at følge med i den
hurtige udvikling i Ghana, og det vil jeg gerne fortsætte med. Jeg er ved at
hjælpe to private investorer i gang i hovedstaden. De skal også forarbejde kød,
og en anden ny investor hjælper jeg med at etablere en pølsefabrik. Så der vil
mangle endnu mere kød fremover.
Ole Sørensen er entreprenøren, som ikke skal bruge sin tid
ved skrivebordet med papirarbejde. Derfor samarbejder han med Casper Jul
Nielsen, der er projektmanager og sørger for alle ansøgninger, rapporter med
videre til blandt andet Danida.
- Danida har desværre skåret ned i sine b2b-projekter, men
jeg kan også hjælpe danske landmænd i gang med svineproduktion dernede ud fra
vores erfaringer, fortæller Casper Jul Nielsen, som har e-mail casperjul1@hotmail.com.
Yderligere har Ole Sørensen bedt en ekstern konsulent,
Kristian Lyngborg fra MEConsult i Hejls, om at hjælpe eventuelt interesserede,
danske svineproducenter med flere oplysninger og kontakter i Ghana. Kristian
Lyngborg kan kontaktes på e-mail kristian@lyngborg.dk.
- Der er mange penge at hente derude, men jeg er bedst til
at være slagter i Nørresundby, smiler Ole Sørensen.