Slagter Ole fra Nørresundby er også i gang i Ghana

Han efterlyser danske landmænd til at etablere svineproduktion i Ghana, da efterspørgslen efter kvalitetskød er hastigt stigende

- Da jeg for nogle år siden holdt 25 års jubilæum som slagter, spurgte jeg mig selv, om der var andet i mit arbejdsliv, som jeg gerne ville nå at lave, fortæller Ole Sørensen.

Han er kendt både i og langt uden for Nørresundby som Slagter Ole.

- Jeg har altid haft lyst til at tage til Afrika og være med til at udvikle levevilkårene for befolkningen – gerne samtidig med at jeg kunne opbygge en forretning dernede, forklarer han.

Han gik derfor i gang med at tjekke forskellige områder i Afrika for at finde et stabilt land med gode forretningsmuligheder. Og snart havde han kredset Vestafrika ind som et hastigt voksende velfærdsområde med stabile politiske forhold.

- Via en lokal landmand, som var i gang i Ghana, fik jeg en projektbevilling fra Danidas business2business-program og kom i gang med at etablere en slagterforretning dernede.

Og behovet for ikke bare svinekød, men for svinekød af høj kvalitet solgt i en kvalitetsbutik med høj hygiejnisk standard, har vist sig at være næsten umætteligt.

Nyt slagtehus og pølsefabrik

Slagter Oles første projekt i Ghana sluttede efter et år af forskellige årsager. Men så fik han kontakt til svineproducent Erik Mosegaard uden for Nørresundby.

- Erik tog med derned og gik straks i gang med at lære nogle af de lokale svineproducenter, hvordan de skulle hæve standarden og effektiviteten i deres små svinebesætninger, fortæller Ole Sørensen.

På det tidspunkt havde han etableret en slagterbutik i byen Kumasi, der ligger omkring 400 kilometer nord for Ghanas hovedstad, Accra.

- Det var en butik indrettet som en dansk slagterbutik med rustfrit stål og glas-kølemontre – noget som de lokale dårligt havde set. Det trak virkelig de købedygtige kunder til.

Der blev også bygget et nyt slagtehus og renoveret en eksisterende pølsefabrik, så kødet kunne forarbejdes i samme høje standard som butikken.

- Vi er nu oppe på 38 ansatte og forventer flere fremover, siger Ole Sørensen.

Svinekød er upper class

Kumasi, hvor den første af Ole Sørensens butikker ligger, er Ghanas mest frodige og produktive område.

- Det er landets spisekammer og samtidig fyldt med minedrift, hvor der blandt andet graves guld, fortæller Ole Sørensen.

- Her er der mange, som nu tjener godt. Og svinekød er svært at skaffe og betragtes derfor som en fin spise – det er virkelig upper class.

Derfor vil folk i byen gerne betale for godt kød solgt under gode hygiejniske forhold. Der er de senere år også kommet mange kinesiske forretningsfolk til det driftige område – de er også klar til at betale godt for kødet.

Gerne flere danske landmænd med

Slagter Ole vil gerne have flere danske landmænd med i projektet eller i gang i Ghana med en lukrativ svineproduktion.

- Prisen for svinekød hernede er i øjeblikket omkring 11,50 kroner pr. kilo levende vægt, oplyser Ole Sørensen. Og her er grundlag for at udvikle en betydeligt større svineproduktion.

Der er rigelig med arbejdskraft, og lønniveauet ligger omkring 2.500 kroner om måneden. Foder kan dyrkes i den forholdsvis gode landbrugsjord, og klimaet er optimalt til dyrkningen med passende nedbør. Landet er velfungerende med god infrastruktur og stabile politiske forhold.

- Den største udfordring er nok afrikansk svinepest, som er her i området, siger Ole Sørensen. Så skal der bygges nye svinestalde, bør det være flere, mindre stalde med god afstand, så det kan forebygge smittespredning i tilfælde af svinepest i én af staldene.

Han forstiller sig umiddelbart et antal nybyggede stalde med i alt 300-500 søer maksimalt.

- Finansieringen skal klares fra Danmark. I Ghana kan man ikke finde kapital eller låne på fornuftige vilkår. Til gengæld vil Danida være meget interesseret i at hjælpe med at støtte en sådan finansiering med penge og garantier, vurderer Ole Sørensen.

Bliver i Nørresundby

Slagter Ole er nu blevet 52 og har været selvstændig slagter i Nørresundby i 32 år.

- Jeg er afklaret med, at jeg bliver i Nørresundby. Jeg har ikke temperament til at være i Afrika, som kræver stor tålmodighed, understreger han.

- Men det er alligevel meget spændende at følge med i den hurtige udvikling i Ghana, og det vil jeg gerne fortsætte med. Jeg er ved at hjælpe to private investorer i gang i hovedstaden. De skal også forarbejde kød, og en anden ny investor hjælper jeg med at etablere en pølsefabrik. Så der vil mangle endnu mere kød fremover.

Ole Sørensen er entreprenøren, som ikke skal bruge sin tid ved skrivebordet med papirarbejde. Derfor samarbejder han med Casper Jul Nielsen, der er projektmanager og sørger for alle ansøgninger, rapporter med videre til blandt andet Danida.

- Danida har desværre skåret ned i sine b2b-projekter, men jeg kan også hjælpe danske landmænd i gang med svineproduktion dernede ud fra vores erfaringer, fortæller Casper Jul Nielsen, som har e-mail casperjul1@hotmail.com.

Yderligere har Ole Sørensen bedt en ekstern konsulent, Kristian Lyngborg fra MEConsult i Hejls, om at hjælpe eventuelt interesserede, danske svineproducenter med flere oplysninger og kontakter i Ghana. Kristian Lyngborg kan kontaktes på e-mail kristian@lyngborg.dk.

- Der er mange penge at hente derude, men jeg er bedst til at være slagter i Nørresundby, smiler Ole Sørensen.

Læs mere om Afrikansk svinepest

ASF er en virussygdom med høj dødelighed. Derfor er der stort fokus på effektiv smittebeskyttelse for at undgå et udbrud på dansk jord.

Læs mere her

Læs også