Næsten 100.000 har i løbet af 2012 gæstet Dansk Landbrugsmuseum. Museets popularitet skyldes især de spændende udstillinger og veltilrettelagte arrangementsdage, hvor publikum ofte har mulighed for at deltage i aktiviteterne. Også museets nye satsningsområde - madens og måltidets kulturhistorie - trækker mange nye museumsbesøgende til Djursland.

 

Det flotte besøgstal glæder museumsdirektør Peter Bavnshøj, der også fremhæver museets meget vidtfavnende tilbud og de smukke omgivelser som en væsentlig årsag til, at museet for andet år i træk har næsten 100.000 besøgende. ”De fleste kommer for at se udstillingerne, og mange besøger os på arrangementsdagene, hvor der er levendegørelse og en masse ekstra aktiviteter”, udtaler han. ”Så afsætter man gerne flere timer til besøget for at få det hele med. Vores have, husdyr, Polakhuset, smedjen og alt det andet udendørs gør, at museet har tilbud til hele familien uanset vejr og vind. I 2012 har vi haft flere aktiviteter i weekenderne, hvor bl.a. vores mange frivillige grupper har været med til at levendegøre museet, fortæller han.

 

Museets arbejde med madens og måltidets kulturhistorie er med til at trække flere gæster til museet - ofte helt nye museumsbrugere. ”Emnet har appel til unge familier og personer med interesse for råvarer, økologi og sundhed”, fortæller museumsdirektøren, der samtidig beretter, at museet i de kommende år vil etablere en ny basisudstilling om måltidets kulturhistorie i Danmark fra oldtid til nutid.

 

Med til billedet af det flotte besøgstal hører, at museet i 2012 har brugt betydelige ressourcer på at etablere hele tre særudstillinger – udstillinger, som vel at mærke ikke har været vist på museet, men vist helt andre steder i landet. På Brede Værk, Nationalmuseet nord for København har Dansk Landbrugsmuseum haft en særudstilling om Karolines Køkken, der i 2012 har kunnet fejre 50 års jubilæum. Museet har også vist en særudstilling i Messecenter Herning om Mejeriforeningen og en udstilling om korn på Vester Mølle ved Skanderborg.  De mange tusinde besøgende, der har set disse udstillinger er ikke indregnet i besøgstallet.

 

Museumsdirektør Peter Bavnshøj ser frem til et nyt spændende og museumstravlt år – allerede i februar åbner udstillingen om Karolines køkken gennem 50 år – og derved også historien om det danske køkken i perioden 1950 til i dag. Samtidig skydes året i gang med en masse undersøgelser og forskningsprojekter bl.a. en afdækningen af madkulturen i Østjylland – herunder dokumentation af særlige østjyske egnsretter.