Frustration over klart nej til Ticans egen svineproduktion

Thisted-slagteriet Ticans andelshavere vil ikke have, at slagteriet selv producerer grise. Ledelsen er frustreret.

I år har Tican-slagteriet i Thisted haft syv slagtefrie dage. Der har simpelthen ikke været nok grise til at udnytte slagteriets fulde kapacitet.

Og det koster penge at have en slagtelinje stående stille. Omkring fem millioner kroner i år.

- Hver manglende gris koster 120 kroner på Ticans bundlinje, sagde direktør Ove Thejls, da han præsenterede et forslag til vedtægtsændringer på slagteriets generalforsamling torsdag aften i Thorup-Klim Hallen ved Fjerritslev, hvor godt 200 andelshavere var mødt op.

Forslaget gik på, at Tican selv lejede stalde og producerede grise for at sikre råvaregrundlaget.

Men det sagde andelshaverne klart nej til med 76 stemmer imod, 33 for og to blanke.

Efterlades i vakuum

Direktør Ove Thejls var meget overrasket over udfaldet af afstemningen og over den megen debat, der havde været om forslaget inden generalforsamlingen.

- Jeg tænker jo heller ikke følelsesmæssigt på det, men udelukkende kommercielt. Jeg forstår ikke, vi ikke må tjene de penge, der skal til for at lave økonomi for slagteriet og andelshaverne. De siger nej til en merindtjening, og det var jo bare en løsning på den korte bane for at fylde op, siger han til Effektivt Landbrug og tilføjer:

- Vi efterlades i et vakuum, men vi må tage afgørelsen til efterretning og finde en plan B.

Nu vil slagteriet arbejde videre med en model, hvor andelshaverne tilbydes en tremåneders fastpriskontrakt. Noget som, ifølge ledelsen, andelshaverne har givet udtryk for, at de finder spændende, og som de har efterspurgt længe.

Tilsagn om øget produktion

Formand for Tican, Jens Jørgen Henriksen, takkede forsamlingen for det klare svar, men var også meget overrasket over, at udfaldet var så tydeligt et nej.

- Nu er vi ikke i tvivl om, at modellen skal hjem på værkstedet igen, inden den kommer igen, hvis den overhovedet kommer igen, sagde han til forsamlingen efter afgørelsen.

Han opfatter ikke afgørelsen som mistillid mod bestyrelsen. Andelshaverne genvalgte da også både formand og de øvrige bestyrelsesmedlemmer, der var på valg.

- Det handler om følelser. At et slagteri vil drive produktion er simpelthen for tæt på ejerne selv, sagde formanden, der også ser udfaldet af afstemningen som en indikation på, at andelshaverne er parate til at levere flere grise.

Læs også