Generel fremgang i landbrugets økonomi

Svine-, pelsdyr- og planteproducenter har fremgang, mens kvægbedrifterne er ramt negativt

En indkomstprognose fra Videncentret for Landbrug og Landbrug & Fødevarer viser, at de senere års forbedringer af landbrugets indtjening fortsætter. Det oplyser Videncentret for Landbrug.

Det er ifølge centret de generelle prisstigninger på fødevarer, der sikrer fremgang i landbrugets indkomst i 2012 og 2013.

Prognosen viser dog også, at den seneste tids store ændringer i priserne på især korn, mink, svinekød og mælk har betydet, at der er markante forskelle i driftsresultatet inden for de enkelte driftsgrene. Svine-, pelsdyr- og planteproducenter har udsigt til fremgang, mens kvægbedrifter bliver påvirket negativt af både høje foderpriser og lave mælkepriser i år.

Fremgang på over 100.000 kroner 

Videncentret for Landbrug konstaterer, at en gennemsnitlig heltidsbedrift forventes at opnå et driftsresultat på mellem 500.000 og 600.000 kroner i årene 2012 til 2014, hvilket er en fremgang på over 100.000 kroner i forhold til 2011.

- Prisstigningerne på foder rammer landbrugsvirksomheder med dyrehold med forskellig styrke, da nogle landmænd dyrker deres foder selv og andre køber det udefra. Det gør også en forskel, om man handler til markedsprisen eller låser prisen fast i en længere periode, lyder det fra Klaus Kaiser, der er erhvervsøkonomisk chef på Videncentret for Landbrug.

- Men fælles for alle virksomhederne er, at de ikke selv kan påvirke markedspriserne. Det er derfor vigtigt, at landmændene fokuserer på at minimere omkostningerne, øge effektiviteten og styre prisrisikoen bedst muligt, konstaterer Klaus Kaiser.

Læs også