Faglige råd til overvejede beslutninger

De økologiske mælkeproducenter Tina og Rene Søndergaard, Thisted, kører et tæt parløb med deres konsulenter fra LandboThy

Rene Søndergaard er flasket op med et tæt samspil med rådgiverne. Tidligere, da det var hans forældre, der drev ejendommen Højbogaard ved Thisted, var han med fra en tidlig alder, når familien var bænket omkring bordet sammen med rådgiverne fra LandboThy til Totalrådgivning.

I 2004 overtog han ejendommen sammen med sin hustru Tina Søndergaard. Der er 140 sortbrogede, økologiske køer og 165 hektar med græs og korn.

Der er stadig et tæt bånd med rådgiverne. Nu hedder det Fagligt Råd, som er LandboThys seneste rådgivningstiltag, der startede op i foråret.

Et fagligt råd består af et team med landmanden, hans familie og rådgivere. Fagligt Råd er bygget op omkring landmandens behov og ønsker. Der er to fællesmøder om året, og der imellem arbejdes der på de handleplaner og mål, der opstilles på fællesmøderne.

- I Fagligt Råd ser vi fremad mod det, der kan gøres bedre. Det er en løbende proces, hvor tingene samles op og justeres hele tiden, så det i sidste ende giver mere på bundlinjen, siger Rene Søndergaard.

Landmanden skal være skarp

Rene Søndergaard vil ikke undvære sin rådgivning, som han trækker på i stort set alle beslutninger, der sker på bedriften.

- Der er ikke råd til uovervejede beslutninger. Forkerte beslutninger koster penge, og når tingene er pressede, som de er nu, så er man bare nødt til at være på forkant og oppe på dupperne hele tiden. Med Fagligt Råd bliver der hele tiden justeret på tingene, og man er klar over, hvor man er på vej hen, og hvad man vil, siger han.

- Gennemsnittet er ikke godt nok. Vi skal helst ligge i den bedste tredje- eller fjerdedel, siger mælkeproducenten, der med en ydelse på 10.500 kilo økologisk mælk ligger ret lunt i svinget.

Læs også