Bæredygtigt Landbrug bryder samarbejde

Bæredygtigt Landbrug vil ikke, som man ellers havde lovet, være med i et koordinationsudvalg sammen med Landbrug & Fødevarer i forbindelse med følgegrupperne i Natur- og landbrugskommissionen.

Der kommer ikke til at være et koordineret samarbejde mellem Landbrug & Fødevarer og Bæredygtigt Landbrug i forbindelse med at komme med input til Natur- og landbrugskommissionens 12 eksperter.

Det slår Bæredygtigt Landbrugs formand, Flemming Fuglede Jørgensen fast.

Det var ellers aftalt, at Bæredygtigt Landbrug og Landbrug & Fødevarer skulle oprette et koordinationsudvalg, hvor parterne i fællesskab skulle nå frem til at komme med diverse input til Natur- og landbrugskommissionen, der netop har taget hul på arbejdet med at løse landbrugets udfordringer.

Efter mødet mellem de to organisationer på Royal Hotel i København i torsdags er Bæredygtigt Lanbrug dog kommet på andre tanker.

- Mødet viste os helt klart, at Bæredygtigt Landbrug og Landbrug & Fødevarer arbejder på to vidt forskellige måder. Vi ville jo gerne have haft dem til at skrive under på, at vandplanerne skulle blive evalueret af nogle internationale eksperter, og det ville de ikke engang, lyder det fra Flemming Fuglede Jørgensen med henvisning til en færdigskrevet pressemeddelelse, Bæredygtigt Landbrug præsenterede for formændene fra Landbrug & Fødevarer, og som foreningen forventede at få deres underskrift på.

L&F-formand Niels Jørgen Pedersen forklarede umiddelbart efter mødet i torsdags, at Landbrug & Fødevarer gerne vil udsende en fælles pressemeddelelse med Bæredygtigt Landbrug, men det kræver, at man er med inde over, når meddelelsen bliver udarbejdet.

Kom i undertal
Bæredygtigt Landbrug bakker desuden ud af aftalen, fordi foreningen fandt ud af, at den ville komme i klart undertal i et eventuelt koordinationsudvalg med Landbrug & Fødevarer.

- Vi fandt ud af, at de ville komme med 13-14 mand fra alle mulige af deres specielle underorganisationer, og så sidder vi 4-5 stykker forkølet der ved siden af. Det tror jeg altså ikke ville føre nogen vegne, siger Flemming Fuglede Jørgensen. 

Han fortæller, at organisationen nu går solo, og at man i øvrigt har et udmærket forhold til Natur- og landbrugskommissionens formand, Jørn Jespersen.

- Vi har allerede en god kontakt til kommissionen, og det må da også være en fordel, at der nu er to organisationer, der arbejder for landbruget, siger Flemming Fuglede Jørgensen.

Forundret formand
Over for Landbrugsavisen.dk beklager Landbrug & Fødevarers formand, Niels Jørgen Pedersen, Bæredygtigt Landbrugs beslutning.

- Det er jeg da både forundret og oprigtigt ked af. Jeg synes det er vigtigt, at alle de organisationer, der kæmper landmændenes sag, forener kræfterne, når det gælder det utroligt vigtige arbejde, der venter i Natur- og landbrugskommissionen, siger han.

Læs også