Som alternativ til sort jord kan man lægge granitskærver, dækbark eller -flis i sine bede – og minimere anstrengelserne mod ukrudtet.
Ukrudt vokser og breder sig, og vil man gerne undgå at bruge al sin tid på at holde bedene i haven rene, så kan dækbark og granitskærver være en løsning.
Uanset materiale anbefaler Dantørv i Aars, der forhandler både bark, flis og granitskærver, at der lægges fiberdug under, når bedet etableres.
Granitskærver er særligt gode til at modstå ukrudt. For materialet sætter sig og bliver hårdt, og overfladen, især på den sorte granit, bliver så varm om sommeren, at ukrudtet nærmest svides væk.
Men hverken med dækbark eller skærver kan det helt undgås, at der kommer ukrudt, når der blæser jord eller sand henover.
Bedre jordstruktur
Indehaverne Frank Mortensen og Carsten Nørgaard bruger selv både granitskærver og dækbark i deres egne haver.
- Hvis man lægger et fem til ti centimeters lag dækbark ud, så holder det i cirka fem år, siger Frank Mortensen og tilføjer, at man bestemt ikke skal være ked af, at dækbarken ligeså stille forsvinder.
Det giver nemlig en god struktur til jorden. Efter fem år kan man så fræse jorden og lægge nyt materiale ud.
- Nogle vælger også at lægge et tyndt lag ud hvert år. Så ser det nyt ud igen, siger kompagnon Carsten Nørgaard.
Dantørv kan levere to typer dækbark. Bark, som navnet antyder, men også flis, som har en lysere farve.
- Det er smag og behag, siger Carsten Nørgaard.
Skærver der smitter
Nogle foretrækker det naturlige dækbark og flis, men Dantørv oplever en stor interesse for granitskærver til både bede og indkørsler.
Skæverne fås i flere farver, sort og grå på lager, og hvid og rød på bestilling. De fås i tre størrelser: 8 til 11 millimeter, 11 til 16 millimeter og DSB-størrelsen på 40 til 60 millimeter, som har fået deres navn, fordi det er den størrelse DSB bruger under jernbanesvellerne. Skærverne fås i big bags på 500 og 1000 kilo.
I bede er granitskærver en eksklusiv løsning.
- Det fremhæver flotte krukker eller eksempelvis opstammede træer, siger Frank Mortensen.
- Eller det kan være en helhed sammen med huset. For eksempel er en blanding af sort og rød granit flot op mod et rødstenshus, siger Carsten Nørgaard.
Når først et hus på vejen har fået granitskærver i forhaven, så følger naboerne tit efter, har Dantørv oplevet.
- Det smitter, smiler Carsten Nørgaard.
Indehaverne af Dantørv, Carsten Nørgaard og Frank Mortensen, har planer for den store plads ved indkørslen til deres domicil i Østrup til Aars.
Her skal der etableres et siloanlæg med plads til dækbark og -flis, så kunderne kan komme med deres trailere, bakke til og få læsset med en rendegraver. Skal der bruges større mængder, som for eksempel ved kommunale anlæg, så kan dækbarken eller -flisen leveres med lastbil med kran, som kan lægge det ud.
- Så skal man bare lige skubbe det på plads med en skovl, siger Carsten Nørgaard.
Siloanlægget er klar til påske, når havearbejdet for alvor går i gang.