Pløjningen er i gang i det midtjyske

- Men vi får ikke sået de nærmeste dage, siger midtjysk kartoffelavler, som henviser til vejrmeldingen, der lover dagsfrost i næste uge.

Solen skinner, himlen er blå, fuglene synger, og der er en rød og en grøn traktor i gang med at pløje markerne.

Preben Olesen på Skygge Skovgård i Skygge nord for Engesvang begyndte på pløjearbejdet i onsdags med sin femfurede plov, og Effektivt Landbrug mødte ham i marken i går.

- Det er rart at komme i gang, jeg kan godt lide at komme i marken, men der har jo været frost i jorden indtil nu, siger den midtjyske planteavler, som synes, at det er dejligt at se afgrøderne vokse.

Tidligere end normalt
Der skal sås maltbyg på marken.

Jorden er grovsandet og kunne meget hurtig være tjenlig til såning, men Preben Olesen regner ikke med at komme i gang lige nu.

- Vi får ikke sået de nærmeste dage. Det kan vi ikke. Ifølge vejrmeldingen kommer der dagsfrost i næste uge, siger han.

Preben Olesen plejer ikke at være i gang med forårsarbejdet så tidligt, men begrunder det med, at der ikke har været store nedbørsmængder de sidste måneder.

- Sidste år på denne tid stod der vand på overfladen nogle steder, fortæller han.

Udvider kartoffelarealet
Preben Olesen driver selv 100 hektar med spisekartofler, maltbyg og frøgræs foruden jord, der bortforpagtes.

Han konstaterer, at maltbyg har været bedre end spisekartofler, men planlægger nu at udvide arealet med spisekartofler.

- Mange andre kartoffelavlere holder op, så der må blive mere plads til mig, vurderer han.

Det hele pløjes
I år er der ingen frøgræs i markplanen, men det er planen at lægge noget ud i år. Denne afgrødesammensætning betyder samtidig, at alle arealer skal pløjes.

Han har tidligere forsøgt sig med reduceret jordbearbejdning, men synes ikke det gik godt.

- I en mark, hvor der ikke er køreskader, går det fint, men hvor der er kørt rundt med vogne og traktorer under kartoffeloptagningen, dur det ikke. Det kan ikke undgås at lave spor, når vi samler kartofler op, pointerer Preben Olesen.

- Det gælder ikke mindst efter en sæson som sidste efterår, hvor jorden efter optagning af kartofler er banket så meget sammen, at det ikke bliver godt uden pløjning, tilføjer han.

Bytter jord
På nabomarken, på noget jord, som Preben Olesen har bortforpagtet, er Gammelagergaard ved Karup, som har en besætning på 650 køer og driver 475 hektar, i gang med pløjningen.

- Vi har et samarbejde, hvor vi bytter jord, og hvor han lejer jord af mig af sædskiftemæssige årsager, oplyser den midtjyske kartoffelavler.

Læs også