Har ryddet omkring 100 svinestalde

Skrotfirmaet DS Skrot, Holstebro, er for øjeblikket fuldt beskæftiget med at rydde svinestalde i det meste af Jylland. Størstedelen er stalde, hvor der ikke skal være produktion mere.

Vinkelsliberne hviner, og støvet sejler ud af stalddøren. En arbejdsdreng fra DS Skrot bærer i rutefart inventar ud i gården, hvor der efterhånden samler sig en kæmpe bunke af jerngitre, rør, bøjler og foderautomater.

Inde i stalden arbejder medindehaver af DS Skrot Martin Dalgaard hurtigt med at fjerne inventaret i skæret fra en arbejdslampe. Gnisterne springer omkring som fyrværkeri, og den brændte lugt af jern er tydelig selv ude på gårdspladsen. I vinduet ligger allerede flere nedslidte klinger fra vinkelsliberen, selvom klokken ikke er mere end ti.

På den måde rydder de cirka to svinestalde om ugen i stort set hele Jylland – og af og til også på Fyn.

- Det er mest svinestalde, og størstedelen er ældre, mindre stalde, hvor produktionen lige er lukket, fortæller Martin Dalgaard med sorte striber ned ad kinderne.

De sidste to år har virksomheden ryddet i omegnen af 100 stalde.

Få nyrenoveringer
Det sker sjældent, at DS Skrot er ude og rydde en stald, der skal renoveres. Men det sker. Enkelte steder bygges der også nyt.

- Det er de store besætninger, der renoverer eller bygger nyt. De små rydder bygningerne. Vi forventer, at der kommer flere, efterhånden som 2013 rykker nærmere på. Der må være nogen, der skal fortsætte, men mange venter vel til sidste øjeblik, siger Martin Dalgaard.

Hvis der skal nyt inventar ind i stalden, så lægger DS Skrot en plan sammen med landmanden, så det kun er en afdeling ad gangen, der skæres ned.

- Så går staldfirmaet i gang, så snart vi er færdige, fortæller skrotmanden.

Slut på fire timer
På gulvet vipper en varmelampe fra side til side. Ledningen hænger som en død hale efter den. Den kommer ikke til at varme smågrise mere.

Ved indgangen til stalden hænger et beskidt, lamineret A4 ark fra Danish Crown med anvisning af, hvordan man tatoverer grise. Det vipper lidt på sit søm, hver gang noget inventar forsvinder ud i gården.

Skærelyden fra vinkelsliberen dør hen, og popmusikken fra radioen får igen ørenlyd. Noget af inventaret er genstridigt, og stumperne springer, da mukkerten må tages i brug på betonkrybberne, der er støbt lige op ad inventaret.

Det går stærkt med at rydde stalden. Hvis størstedelen er jern, og alt kører, kan en stald ryddes på bare fire timer. Når DS Skrot kører fra stedet, er der kun et tomt rum tilbage.

- Vi rydder op efter os, siger Martin Dalgaard, der tager alt med, så længe der sidder jern på det.

Betaler med jernet
Lige nu er han beskæftiget fuld tid med at rydde stalde. Hans kollega i DS Skrot, Bo Sørensen, kommer bagefter med skrotbilen og kører det hen til en af Stena Recyclings jerngårde, som de kalder det.

Stena Recycling har et netværk af filialer inden for genvinding af returpapir, pap, jern, metal, miljøfarligt affald til elektronikaffald over hele Danmark.

På grund af de store geografiske afstande, som DS Skrot rækker over, så samler de opgaver sammen i de samme områder. Sidste uge blev der ryddet to ejendomme på Djursland.

Eftersom der kun er to mand ansat i firmaet, har de ikke kapacitet til at se staldene først.

- Vi tager det simpelthen, som vi kommer frem, fortæller Martin Dalgaard, der dog siger nej til opgaven, hvis der er for lidt jern at komme efter.

For det er skrottet, der er DS Skrots arbejdsløn.

- Jernpriserne er rimelige nu, så det kan betale sig for os at køre rundt og skære ned. Men prisen skal ikke ned på 50 øre igen, som den var, da vi startede i 2009, siger Martin Dalgaard, inden kan igen trækker briller og maske for ansigtet og tænder for vinkelsliberen igen.

Læs også