Flertal blandt unge landmænd for direkte formandsvalg i L&F

59 procent af landmænd under 44 år går ind for, at formanden i Landbrug & Fødevarer skal vælges ved direkte valg.

Allerede inden delegeretmødet i Landbrug & Fødevarer i november sidste år var forslaget om at indføre direkte valg til formandsposten i Landbrug & Fødevarer erklæret for en død sild.

Forslaget blev da af de delegerede også stemt klart ned. 441 af de delegerede stemte – heraf var 347 imod forslaget, otte var ugyldige og 94 stemte for.

Nu viser en undersøgelse fra analysevirksomheden Aspecto dog, at der blandt landmænd er klart tættere løb end blande de delegerede, der mødes hvert år i november i Herning.

Ud af de 1.400 repræsentativt udvalgte landmænd, som er interviewet, og har fået følgende spørgsmål: »Hvordan synes du, at formanden for Landbrug & Fødevarer skal vælges?«, siger 43 procent at formanden bør vælges ved en urafstemning.

44 procent mener, at formanden bør vælges af de delegerede.

Unge landmænd for
Blandt landmænd under 44 år er det 59 procent, der dog mener, at formanden i Landbrug & Fødevarer bør vælges ved en urafstemning.

Formand for LandboSyd, Mogens Dall, der stod i spidsen af gruppen af forslagsstillere omkring direkte valg ved sidste delegeretmødet, er ganske godt tilfreds med målingens resultat. Han fortæller, at han da langt fra heller ikke har opgivet at få indført direkte formandsvalg i Landbrug & Fødevarer.

- Det vækker til eftertanke, og det viser, at det langt fra er en død sild. Det her forslag er sprællevende, og det er noget, som man skal forholde sig før eller siden, siger Mogens Dall.

Han håber, at det dog ikke bliver for sent. Viser en måling, som den Aspecto har foretaget på et tidspunkt, at over 50 procent af landmændene går ind for direkte valg, så er det nemlig ifølge Mogens Dall ved at være for sent.

- Så betyder det, at man har mistet fodfæstet i den danske muld, og det er det sidst, som jeg ønsker, at mit forslag skal resultere i. Det skal nemlig resultere i det modsatte, og det er at styrke sammenholdet og give ny energi, siger Mogens Dall.

Populær formand
Havde man haft direkte valg til formandsposten i Landbrug & Fødevarer, så er det dog ikke sikkert, at formanden havde været en anden end den, som sidder der i dag.

Aspecto har nemlig også spurgt de 1.400 landmænd, hvordan de vil bedømme Niels Jørgen Pedersens indsats som formand i det forløbende år.

Her er resultatet formentlig opløftende for L&F-formanden.

Kun syv procent dumper således formandens indsats i det forgangne år, mens 51 procent mener, at Niels Jørgen Pedersen har klaret det godt, fortrinligt eller fremragende.

Interessant er det dog, at jo større bedrifter, som landmanden har, desto mindre tilfreds er han med formandens indsats.

Læs også