EU vil kæmpe imod antibiotika-resistens

Europa-Parlamentet har netop vedtaget en resolution, som understreger behovet for en øget indsats for at bekæmpe resistente bakterier.

- Resistens over for antibiotika og andre antimikrobielle medikamenter er et stort sundhedsmæssigt problem for både dyr og mennesker. Derfor er vedtagelsen en kæmpe sejr for folkesundheden i Europa, udtaler MEP Anna Rosbach, Europæiske Konservative og Reformister.

Antimikrobielle stoffer som for eksempel antibiotika gør, at langt færre af os dør af smitsomme sygdomme. Men et forkert brug og et overforbrug i hele EU har ført til, at mange mikroorganismer er blevet resistente over for behandling. Resolutionen opfordrer EU-Kommissionen til hurtigst muligt at foreslå lovgivningsinitiativer med henblik på at bekæmpe resistens.

Vilje til handling
- Der er mange elementer i det her lige fra dyrevelfærd til forskning i udvikling af nye medikamenter. Derfor skal Kommissionen på banen med et forslag, som tager fat alle de nødvendige steder, siger Anna Rosbach.

Hun er tilfreds med resolutionen, men hun understreger, at det hele i sidste ende afhænger af, hvad Kommissionen kommer med:

- Det er for tidligt at juble. Men det her viser, at viljen er til stede, og jeg tror, at Kommissionen vil lytte. Om det så bliver ambitiøst nok, det vil tiden vise, siger Anna Rosbach.

En af de helt centrale udfordringer bliver ifølge Anna Rosbach at mindske landbrugets forbrug af antibiotika i hele EU.

- Når vi i Danmark har succes med at sænke antibiotikaforbruget i landbruget, så når vi ikke i mål, så længe resten af EU ikke følger trop. Antibiotikaresistens stopper ikke ved landegrænserne. Derfor er der brug for en samlet europæisk strategi, siger Anna Rosbach.

 

Læs også