Nationalpark Sydfyn hænger i en tynd tråd

Ærøs nej til en sydfynsk nationalpark svækker projektet, erkender Svendborgs borgmester, der fortsat støtter projektet.

Planen om en sydfynsk nationalpark hænger i en tynd tråd, efter at Ærø i forbindelse med folketingsvalget sagde nej til projektet. Det erkender borgmester Curt Sørensen (A), Svendborg Kommune.

- Jeg håber fortsat på, at nationalparken bliver til noget, og jeg vil fortsat argumentere for de positive virkninger, som en nationalpark vil have i det sydfynske område. Men det er klart, at projektet får det vanskeligere, efter at Ærø – og tidligt i projektet også Langeland – har sagt nej til at deltage, siger Curt Sørensen.

Det er nu kun de to største af de fem undersøgelseskommuner – Svendborg og Faaborg-Midtfyn – der arbejder videre for projektet. De to kommuner har bedt nationalparksekretariatet om at gøre en ansøgning klar til miljøministeren, som i sidste ende skal afgøre, om Sydfyn får en nationalpark.

- Der står i nationalparkloven, at en nationalpark skal have en bred folkelig opbakning, og i forhold til udgangspunktet, så er jeg ret sikker på, at ministeren vil bemærke, at der nu kun er flertal for projektet i to af undersøgelseskommunerne, siger Curt Sørensen.

Delte meninger på Ærø
På Ærø stemte godt 56 procent af beboerne imod nationalparkprojektet. Blandt tilhængerne, der udgjorde godt 41 procent af de afgivne stemmer, ærgrer formanden for styregruppen og tidligere borgmester i Ærø Kommune, Jørgen Otto Jørgensen, sig over resultatet.

- Jeg er ked af resultatet på Ærøs vegne. Der ligger nogle muligheder i nationalparkprojektet, som vi desværre sagde nej til. Det er ærgerligt både af økonomiske grunde og for øens turisme og bosætning, siger Jørgen Otto Jørgensen.

Formanden for Foreningen for Nationalpark-Skeptikere, gårdejer Bent Juul Sørensen er glad for den klare afgørelse på Ærø, og han opfordrer politikerne i de øvrige undersøgelseskommuner til at droppe projektet helt.

- Jeg mener ikke, der længere er grundlag for at lave en nationalpark. Det seneste forslag til nationalparken er så diffust, at det var svært at forholde sig til. Nu – efter at Ærø, Langeland og Helnæs har meldt sig ud af projektet – bliver det endnu mere diffust, mener Bent Juul Sørensen.

Ideer kan realiseres alligevel
I stedet opfordrer han Ærø og de øvrige undersøgelseskommuner til at gå i gang med at realisere nogle af de mange gode ideer til projekter, som er kommet frem i forbindelse med nationalparkprojektet.

- Der er ingen af disse projekter, der er betinget af en nationalpark. Derfor handler det nu om at tage udfordringerne op og få afprøvet de mange gode ideer i lokalområderne, siger Bent Juul Sørensen.

Læs også