Uenighed om landbrugets betydning på vælgermøde

Omkring hundrede landmænd var tirsdag aften mødt op til vælgermøde hos Gefion.

Alle partierne var repræsenteret, da Østlige Øers Landboforening i fællesskab med Bæredygtigt Landbrug for første gang inviterede til fælles valgmøde.

Rammen var Gefion i Sorø, og fra en af folketingskandidaterne, René Christensen (DF), lød der en klar mening om, hvorfor landbrugets situation stadigvæk på flere områder ser sort ud.

- I får det rigtig svært fremover. Regeringen ser ganske enkelt ikke nok stemmer i jer. Og på Christiansborg ser jeg til gengæld Danmarks Naturfredningsforening og andre lignende organisationer løbe rundt i gangene, hvor de forsøger at påvirke politikerne, og det kan I ikke være tjent med.

Fødevareminister Henrik Høegh (V) delte ikke den opfattelse.

- Landbruget har de sidste par år fået en langt større betydning. Fakta er, at landbruget er det største valutaskabende erhverv i Danmark, og det skal vi værne om og skabe de bedste rammebetingelser for. Derfor skal vi prioritere vandløb til at lede vand, ligesom regeringen har udskudt kravene til de 10.00 ton kvælstof, pointerede han.

Vi skal være enige
Henrik Høegh blev efterfølgende af Jørn Rasmussen fra Vordingborg spurgt om, hvordan han forholder sig til kvælstofproblematikken.

- Du må undskylde mig, men det skrækscenarie, som du og din regeringen har skabt af kvælstof, er ganske enkelt dødkulleret. Få nu Grøn Vækst af bordet og få sagligheden tilbage, og så skal I ikke lade jer styre af Danmarks Naturfredningsforening. Kvælstof er ikke et problem, så hvordan vil I løse det?

Fødevareministeren var ikke enig i den udlægning.

- Det kan ikke nytte noget, at man bare kaster problemet med kvælstof tilbage. Vi skal have konsensus over hele linjen, inden vi politikere kan afgøre, hvordan vi skal handle fremover. I landmænd må tage den faglige debat, for det kan jeg ikke, og ud fra jeres resultater fører jeg den nødvendige politik, lød svaret.

Intet nyt fra fronten
Landmand Thyge Wissing fra Glumsø havde efterfølgende ikke hørt noget, som ikke var blevet sagt før.

- Jamen, det er da vigtigt at sætte sig ind i politikernes holdninger og programmer, men jeg hører jo ikke noget nyt. De fortæller det samme, så jeg er da ikke blevet meget klogere. En ting ved jeg dog, at Venstre har ikke min stemme mere, den går til en anden i blå blok, konstaterede han.

Læs også