For få landmænd omlægger fortsat til økologi, hvis regeringens vision for økologi i 2020 skal nås, viser seneste tal fra Fødevareerhverv.
Tal, som FødevareErhverv netop har udarbejdet, viser, at danske landmænd har søgt om at omlægge 10.838 hektarer til økologi i 2011. Det er en stigning i forhold til 2010, hvor tallet lå på 9.446 hektarer. Men tallet er stadig ikke højt nok, hvis regeringens mål om en fordobling i af det økologiske areal i 2020 i forhold til, hvordan det så ud i 2008 skal nås.
For at nå målet kræver det en gennemsnitlig vækst i omlægningen fra konventionelt til økologisk dyrkning på 18.000 hektar om året.
Økologichef i Videncentret for Landbrug, Ole Bloch Engellyst, påpeger da også, at stigningen i det økologiske areal ikke er højt nok.
- Det er en lille bitte stigning, der ikke er høj nok til at nå økologivisionens målsætning om en fordobling af det areal, der bliver dyrket økologisk frem mod 2020. Stigningen skal nemlig sammenholdes med det ukendte antal af landmænd, der lægger tilbage fra økologi til konventionel produktion, siger han.
3-4.000 hektar forsvinder
Ifølge Uffe Bie, formand i Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer, har der i de sidste år været cirka 3-4.000 hektar, som bliver lagt tilbage fra økologisk til konventionel produktion. Et tal der altså skal modregnes FødevareErhvervs tal på 10.838 hektar, hvilket altså vil sige, at der er endnu længere op til de 18.000 hektar.
- Det her det viser, at man vil være sikker på, at der en afsætning til ens varer, inden man lægger om. Det er jo ikke sådan, at vi økologer bare vil producere noget mere og så få mindre for det. Økologi skal stadig være en forretning, som kan betale sig, siger Uffe Bie.
Han fortæller, at økologerne i Landbrug & Fødevarer er glade for, at regeringen har en vision på økologiområdet, og at den har iværksat nogle initiativer, som skal fremme økologien i Danmark. Blandt andet den økologivision, som blev iværksat i februar i år, hvor regeringen fremlagde 18 konkrete initiativer.
- Men jeg er bare ikke sikker på, at det er nok, det, som man har gjort. Det afspejler de her omlægningstal jo også helt klart, siger Uffe Bie.
Ifølge ham er det især eksport, som der skal kigges på.
- Vi er nødt til at se på, hvordan vi kan få vores varer solgt. Blandt andet ud af landet. Vi er ret overbevist om, at der er behov for nogle flere eksporttiltag og noget mere produktudvikling, lyder det.
Bedre muligheder
Økologichefen i Videncentret for Landbrug, Ole Bloch Engellyst, er enig med Uffe Bie, i at der er behov for en indsats på afsætningsfronten.
- For det første skal de økologiske landmænd have bedre afsætningsmuligheder både via øget eksport og større forbrug på hjemmemarkedet. For det andet skal der arbejdes for gode muligheder for omlægning og en faglig udvikling af den økologiske produktionsform, siger Ole Bloch Engellyst.