- Heste er bare sjovere

Birger Dalsgaard var fuldtids-svineproducent, lige indtil hustruen foreslog at købe en hingst til familiens islænderhopper.  

I fem år handlede Birger Dalsgaards arbejdsliv om at fede 7500 årlige svin op til slagtning. Det foregik på hans og familiens ejendom i Vestjylland.  

På gården var der også plads til hustruen Jette Dalsgaards store fritidsinteresse: heste. Da parret i 1999 fik deres første barn, skiftede det også de store rideheste ud med islændere.

- De islandske heste har et rigtig godt temperament, der egner sig fint til børnefamilier. Det var en investering i større sikkerhed for vores børn, siger Birger Dalsgaard.

Som årene gik, voksede hestehoppe-flokken, og i 2006 købte familien Dalsgaard en islænderhingst.

- Vi ville prøve at kaste os ud i avlsarbejde. Det var nok her, jeg også for alvor begyndte at interessere mig for heste. Avl er spændende, især indenfor islænderracen, fordi der er frit slag i forhold til at sammensætte og frembringe farver på føllene. Og så er der selvfølgelig udfordringen i at få sine nye heste avlsgodkendt, siger Birger Dalsgaard.

Ville prøve nyt
Faktisk greb avlshobbyen så meget om sig, at Birger Dalsgaard for tre år siden helt droppede sin svineproduktion, og familien flyttede fra Vestjylland til en landejendom ved sønderjyske Christiansfeld.

- Fra den ene dag til den anden besluttede jeg mig for at prøve noget nyt. Jeg var ærlig talt ved at være træt af alle de regler og systemer, man skal indordne sig efter som svineproducent. Og så synes jeg bare, at heste er sjovere at arbejde med, smiler Birger Dalsgaard.

Dalsgaard har nu omkring 50 islænderheste inklusiv to hingste og afkom. Salget af heste foregår under navnet Grydegaard Islændercenter, vis indtjening suppleres med salg af Cheval Liberté-hestetrailere i Grydegaard trailercenter.

Velegnet terræn
Gården ved Christiansfeld har knap 16 hektar jord, men Birger og Jette Dalsgaard forpagter også godt 11 hektar af Haderslev Kommunes naturområder.

- Vi får dels hektarstøtte fra EU, og hegningen af jorden er støttet af Landdistrikt-midlerne. Forpagtningen er et led i et naturplejeprojekt, vi har med kommunen, hvor vores heste græsser på nogle af de arealer, der ikke egner sig til byggeri eller landbrugsdrift, forklarer Birger Dalsgaard.

Han er tilfreds med projektet, der ikke kun gavner naturen, men også hestene:

- Terrænet er meget kuperet, og det passer rigtig godt til de robuste islændere. Det styrker også dyrenes muskulatur, og det er en fordel, at de ser veltrænede ud, når de engang skal sælges, siger Birger Dalsgaard.

 

 

Læs også