Milliardskader i markerne

Venstres MF'er Erling Bonnesen opfordre skadesramte landmænd til at gå til kommunen og holde den ansvarlig for oversvømmelser.

De aktuelle vandskader i de syddanske marker løber op i et milliardbeløb.

Det vurderer direktør i Bæredygtigt Landbrug, Vagn Lundsteen.

- 100.000 hektar på Lolland-Falster, Sydsjælland, Sydfyn og i Sønderjylland er berørt af oversvømmelserne. Og en hektar giver 12.000-15.000 kroner alt. inkl. Kan noget reddes på de 100.000 hektar, lander vi mindst på trekvart milliard kroner i tab, lyder direktørens regnestykke.

- Oveni kommer, at vi fagligt ved, der kommer udbyttetab næste år, fordi etableringen af nye afgrøder forsinkes og jordstrukturen ødelægges i det våde føre. Det kan løbe op i yderligere trekvart milliard kroner, vurderer Vagn Lundsteen.

- Spørgsmålet er, hvem der har ansvaret for det her. Er det politikerne eller biologerne ude i kommunerne? Nogen har ikke gjort deres arbejde. Og de skal stilles til ansvar, lyder det fra Bæredygtigt Landbrug.

Kommunernes ansvar
Venstres MF'er Erling Bonnesen anbefaler de landmænd, som i disse dage ser deres høstafgrøder blive ødelagt af oversvømmelser på grund af manglende vandløbskapacitet, til at holde deres kommuner ansvarlige.

- Det er kommunen, som har ansvaret for at følge de nuværende regler for vedligeholdelse af vandløb, påpeger Erling Bonnesen.

- Har kommunen svigtet eller omfortolket reglerne med katastrofale konsekvenser for landmændene, bør der rejses erstatningskrav, fastslår Erling Bonnesen.

Læs også