Der er brug for en positiv attitude - både fra organisationer og fra den enkelte landmand, fastslog Niels Jørgen Pedersen på Landsskuets åbningsdag i Herning.
Danmark har brug for sine landmænd. Og Danmark har brug for landets fødevaresektor. Både i dag, i morgen og på den lange bane.
Det fastslog formanden for Landbrug & Fødevarer, Niels Jørgen Pedersen, i forbindelsen med åbningen af Landsskuet i Herning i går torsdag.
- Min største ambition som formand for Landbrug & Fødevarer er at være med til at placere landbruget som et uundværligt erhverv i fremtidens Danmark, lød det fra formanden, da han sammen med Hernings borgmester, Lars Krarup (V), holdt tale ved den traditionsrige landsskuefrokost.
Over for Effektivt Landbrug understregede Niels Jørgen Pedersen efterfølgende, at udgangspunktet for en fremgang i landbrugssektoren er, at kommunikationen i erhvervet bliver mere positiv.
- Vi har mange positive ting, vi bidrager med i dag. Og vi har mange ting, vi kan bidrage med fremadrettet. Tag for eksempel blot samfundets frigørelse fra fossile brændstoffer. Her kan vi fra landbrugets side bidrage med en række grønne energiløsninger, hvis vi får de rigtige rammevilkår.
- I det såkaldte Udkantsdanmark bidrager vores erhverv med en meget stor andel af arbejdspladserne i lokalsamfundene - bare for at komme med et par eksempler. Og får vi de rigtige vilkår, så er der meget store muligheder for at udvikle vores erhverv.
Oveni kommer, at alle prognoser viser, at markederne i stærkt stigende omfang vil efterspørge de produkter, vi leverer fra dansk landbrug og fødevareerhvervet - nemlig gode, sunde fødevarer, understregede Niels Jørgen Pedersen.
Enig i LMO-betragtninger
LMO's direktør, Jan Winther, sagde i gårdsdagens Effektivt Landbrug, at landmændene skal løfte hovedet og selv bidrage med positive historier, når det går godt. Er du enig i det?
- Det er helt klart betragtninger, jeg er enig i. Der er jo ingen, der gider være med på et taberhold. Og vi skal styrke vores image og give folk en opfattelse af, at det at være med på vores hold, det er at være med på et vinderhold, fastslog Niels Jørgen Pedersen, og tilføjede:
- Vi har uden tvivl nogle meget store udfordringer med de problemer, der er i den finansielle sektor. Det anerkender jeg klart. Men som samlet erhverv nytter det os ikke spor, hvis vi stiller os op og siger, at det går skidt. Den snak hører fortiden til.
Hvorfor det?
- Jamen, hvorfor skal vi så overhovedet ha' det der landbrug, hvis det går så skidt, som folk går og siger. Det er det spørgsmål, vi vil blive mødt med, pointerer Niels Jørgen Pedersen.
Din ambition om at placere landbruget som et uundværligt erhverv i Danmark, hvilke krav stiller det til dig og dine kolleger?
- Vi har alle sammen som landmænd et ansvar for at fortælle omverdenen, at vi har et erhverv, vi er stolte af. At vi er en del af en fødevaresektor, som bidrager positivt til det danske samfund. Vi skal fortælle, at der er muligheder i vores erhverv.
- Når jeg møder mange af mine kolleger ude på bedrifterne, så hører jeg ofte, at det faktisk går ganske godt. Og alle prognoser viser også, at det går fremad. Og på den lange bane ser det som nævnt rigtigt fornuftigt ud med hensyn til at kunne afsætte de produkter, vi producerer i det danske fødevareerhverv.
Er der nogle erhverv, du kigger lidt misundeligt på, når det handler om at signalere noget positivt og vindermentalitet til omverdenen?
- Rederierne er et eksempel på en erhvervsgruppe, gør det godt. De har i mine øjne formået at profilere sig positivt overfor de fleste mennesker. Søfarten har således et positivt image, og i branchen er man ikke bange for at sige, at her går det godt.
- Og virkeligheden er jo, at vi i landbruget ligesom søfarten bidrager til ny vækst og ny beskæftigelse. Og i fremtiden vil vi fra dansk landbrug og fødevaresektoren kunne bidrage med endnu mere eksport end de 44 milliarder kroner årligt, som er vores andel af handelsbalancen. Det skal vi ikke være bange for at fortælle, pointerede Niels Jørgen Pedersen.