- Politisk aftale hjælper os utroligt meget

LandboUngdoms formand, Jeppe Bomann, er glad for den politiske aftale, der blev lavet før pinse, der blandt andet sikrer, at ordningen med YJ-lån fortsætter året ud. Landbrugsmægler er også tilfreds.

- Det er svært at skælde ud på dem, der hjælper én.

Sådan lyder den umiddelbare kommentar fra Jeppe Bomann, formand for LandboUngdom, på den politiske aftale om landbruget, som Kristendemomkraternes Per Ørum Jørgensen fik igennem som betaling for at sige ja til regeringen og Dansk Folkepartis aftale om grænsekontrol.

Aftalen betyder blandt andet, at ordningen med YJ-lån fortsætter året ud, og samtidig bliver der igangsat en undersøgelse af mulighederne for fortsat at hjælpe yngre jordbrugere med at etablere sig via en selvfinansierende ordning.

- Det er rart, at der bliver vist lidt forståelse for, hvad der er brug for i landbruget. Der er point i karakterbogen til ham (Per Ørum, red.) herfra i hvert fald, lyder det fra Jeppe Bomann.

Ifølge de unge landmænds formand så hjælper en ordning som YJ-lån rigtig meget.

- Det er jo ikke bare de unge landmænd, der bliver hjulpet. Det er jo hele erhvervet. Det er noget, der gør, at vi får gang i noget vækst. Alt andet lige, så skal der jo altid generationskiftes i landbruget, og de unge er klar til det nu. De skal bare også have en mulighed for at få det hele finansieret. Det er vigtigt, man har de rette muligheder for finansiering, siger Jeppe Bomann.

Alt hjælper
Ifølge ejendomsmægler Dan Gørtz fra Agriteam på Fyn så er den politiske aftale, der blev indgået før pinse, da også kun noget, som landbruget bør glæde sig over.

Ifølge ham hjælper aftalen med til, at man får løsnet op for finansieringsmulighederne for landmænd.

- Det er i hvert fald til gavn over for landbruget som helhed. Det skal dog siges, at YJ-låneordningen dog ikke har været særligt anvendt, men enhver mulighed for at få lagt noget sikkerhed og supplering ind for bankerne, det gør, at man da i hvert fald har en chance for at komme ind på markedet som førstegangskøber, siger Dan Gørtz.

Så småt i gang
Den fynske ejendomsmægler fortæller, at der så småt er ved at komme gang i markedet igen efter lang tids stilstand. I øjeblikket har man i Agriteam på Fyn fem sager i gang på handler mellem 15 og 60 mio. kr., som man håber at få afsluttet inden for de næste uger.

- Lykkedes det at få afsluttet dem, så er der da lidt at hænge sin hat på i håbet om, at der kommer gang i markedet igen.

- Jeg tror dog, at det er ting som statsgaranterede lån - som YJ-ordningen - men også kautioner via Vækstfonden, hvor staten går ind at sikrer risikoen ved lånene, der skal til for at få gang i markedet, siger Dan Gørtz.

Ifølge ham er tidspunktet i øjeblikket faktisk også et rigtig godt tidspunkt for førstegangskøbere. Priserne er nemlig faldet mellem 30 og 50 procent, siden de var højest, og når man som ung kan se 30-40 år frem i tiden, så skulle det ifølge Dan Gørtz være mærkeligt, om ikke priserne når at blive bedre for de faste ejendomme over en så lang tidshorisont.

- Kan man så - med de her ordninger - få økonomi i driften fra dag et, så må man sige, at det er noget bedre at købe nu, end det var for tre år siden, siger Dan Gørtz.

Læs også