Jordskattelettelser hjælper slet ikke landbruget ud af krisen

Lettelserne på jordskatten er en medvirkende årsag til, at landbrugets gæld er blevet så stor, lyder det fra den måske kommende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Regeringens jordskattelettelser bliver rullet tilbage, hvis regeringen efter næste valg består af en S, SF og R-regering. Det står helt klart efter gårsdagens årsmøde i Landbrug & Fødevarer i København.

Socialdemokraternes leder og kandidat til statsministerposten, Helle Thorning-Schmidt, der var inviteret til at tale, langede således fra talerstolen kraftigt ud efter de jordskattelettelser på en halv milliard kroner om året, som regeringen sidste år tildelte landbruget.

Helle Thorning-Schmidt kædede således lettelserne på jordskatten sammen med landbrugets gæld på 300 milliarder kroner, som hun mener, er ved at lægge sig som en dyne over erhvervet.

- Det forhindrer nye investeringer og er på mange måder en tikkende bombe over visse dele af den finansielle sektor. Gælden kan vise sig at få store konsekvenser for ikke bare jer (landbruget, red.), men for hele den danske økonomi.

Skattelettelse kapitaliseret
- Der er mange grunde til, at gælden er eksploderet, men man kommer ikke uden om, at netop lettelsen på jordskatterne udløste en stigning på jordpriserne, som grundlæggende var urealistisk. Og ikke alene urealistisk. Skattelettelserne har også været skadelige, da de har betydet, at mange yngre landmænd ikke har haft mulighed for at komme ind på markedet, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Hun fortalte, at sammen med SF, så foreslår Socialdemokraterne nu, at jordskattelettelserne skal rulles tilbage og der skal ske en adfærdsregulering, hvor der blandt andet kommer flere afgifter på pesticider, og at landbruget ikke får rabat på energiafgifter.

- Et eller andet skal gøres. Gældskrisen gør et dybt indtryk på os alle sammen, lød det fra Helle Thorning-Schmidt.

R-kritik af jordskatten
S og SF står dog ikke alene i oppositionen med en kritik af jordskattelettelserne. De Radikales leder Margrethe Vestager, der som en lang række af politikere deltog som gæst ved gårsdagens årsmøde, fortæller til Effektivt Landbrug, at hun ikke mener, tingene hænger sammen.

- Lettelserne af jordskatterne var jo en del af regeringens aftale med Dansk Folkeparti, hvor man også kom med ting, der gjorde, at man kunne nå tættere på at opfylde nogle miljøkrav. Her skal der være sammenhæng i tingene. Hvis man gerne vil have de skattelettelser, så må man altså også tage det, som der er i den anden hånd, nemlig den skrappere regulering, siger Margrethe Vestager.

Skaber ikke vækst
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kom i sin tale på årsmødet i går, også ind på oppositionens kritik af lettelserne i jordskatterne til landbruget, som tidligere også har været fremført i blandt andet S-SF-udspillet »Fair Løsning«.

- Skaber det vækst at brandbeskatte landbrugsproduktionen ved at hæve jordskatterne og indføre pesticidafgifter på en gang? Nej det gør det ikke, for hvem skal betale for det. Det skal I jo, sagde Lars Løkke Rasmussen henvendt til salen, hvor cirka 200 mennesker fra landbrugs- og fødevareindustrien var samlet.

Læs også