Danva afviser manipulation

Landbruget er langt fra eneste synder, når det kommer til lukning af vandboringer, slår Danva fast, efter kraftig kritik fra Bæredygtigt Landbrug.

Bæredygtigt Landbrugs direktør Vagn Lundsteen negligerer fakta.

Det mener Claus Vangsgård, konsulent i de offentlige vandværkers interesseorganisation Danva. Han fik i sidste uge kraftig kritik fra Vagn Lundsteen, da debatten om antallet af lukkede vandboringer endnu engang blussede op på grund af et beslutningsforslag i Folketinget om sprøjtefrie beskyttelseszoner. Et forslag der senere blev forkastet.

Vagn Lundsteen sendte en pressemeddelelse ud, hvori han beskyldte Claus Vangsgård og Danva for at manipulere med sandheden, når det kommer til antallet af lukkede vandboringer, og for at være ude på at stille landbruget i et dårligt lys.

Lige omvendt
Men ifølge Claus Vangsgård har han eller Danva ingen interesse i at stille landbruget i et dårligt lys. Manipuleringen af sandheden kommer i stedet fra Bæredygtigt Landbrug, mener han.

- Det er håbløst, man ikke vil kigge på de data, der ligger, og blot indtager en position, hvor man siger, at man ikke tror på, at der er et problem. Vi har haft møder med Vagn Lundsteen, men han vil altså åbenbart bare ikke anerkende fakta, siger Claus Vangsgård.

Han erkender dog, at der er stor usikkerhed i det korrekte antal af lukkede vandboringer. Det kan dog ifølge Claus Vangsgård ikke bestrides, at der i den seneste tiårsperiode er lukket mindst 3.386 vandværksboringer. Af dem har 1.273 et indhold af pesticider og 602 boringer har overskredet grænseværdien. Det viser en undersøgelse, som GEUS har lavet.

Alle har part i det
Samtidig fortæller han, at Danva ikke er ude på at gøre landbruget til eneste synder, som det ellers ofte fremstår, når landsdækkende medier kaster sig over sagen. Landbruget kan dog ikke frasige sig et ansvar for de lukkede vandboringer.

- Vi er kede af, at det altid vender den vej omkring. Der er ingen tvivl om, at landbruget har en del af ansvaret for de lukkede vandboringer. Det kan vi se, da nogle af stofferne, der dukker op, er rene landbrugsmidler, man ikke kan forestille sig stammer andre steder fra. Men der er altså ingen tvivl om, at alle har en part i det, siger Claus Vangsgård.

- Kommuner, statsbaner, private har part i det. Endda enkelte vandværker har i tidernes morgen opført sig tåbeligt. Der er altså ikke bare en enkelt synder på det her område, lyder det fra konsulenten.

Læs også