Farvel Danmark goddag Ghana

Umulige forhold for den økologiske ægproduktion i Danmark får landmand Peter Levin Hansen fra Næstved-egnen til at stoppe. Nu rejser han til Ghana.

Peter Levin Hansen er 48 år og uddannet landmand fra Høng Landbrugsskole. De sidste 20 år har han haft en økologisk ægproduktion beliggende ved landevejen mellem Rønnede og Næstved.

Men omfattende regler og et stigende bureaukrati har fået Peter Levin Hansen til at stoppe ægproduktionen og kigge sig om efter nye udfordringer. Derfor går turen nu til Ghana i Vestafrika.

Gården ligger tæt på landevejen, og det økologiske gårdskilt svinger frem og tilbage i vinden. Flere landbrugsmaskiner er sat salg, og 4.000 af de 5.000 økologiske høns er solgt. Bedriften er ikke afsat endnu, men for Peter Levin Hansen er det et spørgsmål om tid. I mellemtiden forbereder han sig til rejsen til det store kontinent, hvor den danske landmand pludselig har fået nye kontakter.

Manden fra Ghana
For tre-fire år siden dukkede en dansk-ghaneser op på gården for at forhøre sig om brugte landbrugsmaskiner. De to mænd faldt i snak og har siden mødt hinanden flere gange.

- Vi har holdt forbindelsen, og min kontakt har en plantage i Ghana, hvilket er årsagen til, at jeg rejser derned. Sidste år traf jeg beslutningen om at stoppe med at sælge æg fra gården. Det kunne ikke løbe rundt. Jeg tænkte over, hvad jeg nu skulle beskæftige mig med.

Tanken faldt på Ghana og mulighederne, fortæller Peter Levin Hansen.

Aldrig før Ghana
Men hvad får en dansk landmand til at træffe det valg og påbegynde en ny tilværelse på et helt andet kontinent?

- Jeg har ikke lyst til at arbejde for andre. Jeg er min egen. Men min bedrift kan jeg ikke beholde uden produktion. Og slet ikke når jeg rejser. Så jeg skal sælge. Jeg er uddannet landmand, og al min glæde og viden ligger inden for dette felt, men hvis jeg ikke kan praktisere mit erhverv herhjemme, er der måske andre, der kunne få glæde af min viden, forklarer han og forsætter.

- Det er der i Ghana. Landet er smukt. Der er fred og ro, et dejligt klima og ingen kriminalitet. Ghana appellerer ganske enkelt til mig.

Så simpelt er det for Peter Levin Hansen. Intet binder ham til gården. Hverken kone eller børn. Og han har da rejst før. Men sidste gang var for over tyve år siden, inden han fik gården og forpligtigelserne. Dengang gik turen til Østrig, Tyskland og Ungarn. Men udover de tre lande har landmanden aldrig rejst og slet ikke udenfor Europa.

Starter ny ægproduktion
- Sidste år i september var jeg for første gang i Ghana, og det var en spændende oplevelse, der absolut ikke har fået mig til at ombestemme mig. Min kontakt og jeg skal etablere et partnerskab dernede, og jeg skal igen arbejde med ægproduktion og fjerkræ, og på det område er forretningsmulighederne meget gode, understreger Peter Levin Hansen.

Familien og de nære venner er glade for landmandens beslutning, men ellers er der flere, som ikke helt forstår hans valg.

- Venner og bekendte, som ikke er blandt de nærmeste, tror ikke helt på, at jeg rejser, måske fordi beslutningen er fremmed for dem. Men jeg er afklaret, og har været det længe. Selvfølgelig kommer jeg til at savne gården. Stedet har været en stor del af mit liv i 20 år. Men det her er det rigtige.

Bliver dernede
På spørgsmålet om han ikke kommer tilbage til Danmark igen, forklarer eventyreren.

- Jo da. Jeg regner med at komme hjem en gang om året. Men det er dyrt at rejse, derfor bliver det nok ikke til mere.

Og familien, jul eller andre hellige dage kommer Peter Levin Hansen ikke til at savne mærkbart.

- Familien kommer måske ned og besøger mig, og ghanesere holder også jul, så den højtid kommer jeg ikke til at mangle. Jeg regner ikke med at flytte hjem til Danmark igen. Men hvis jeg vil vende tilbage, er det bare et nyt valg. Det hele er dog tilfældighedernes spil, og jeg ved ikke, hvad fremtiden bringer, men jeg er spændt og jeg glæder mig, slutter Peter Levin Hansen.

Læs også