Vestergaard Salling: Èn kandidat er nok

Formanden for LandboNord vurderer ikke, der er brug for kampvalg til formandsposten i Landbrug & Fødevarer. Hvis personskiftet kommer på næstformandsposten er 33,3 procent af formandskabet skiftet ud, pointerer han.

Et kampvalg om formandsposten i Landbrug & Fødevarer er ikke stærkt påkrævet. Det fastslår formanden for LandboNord, Niels Vestergaard Salling.

- Jeg synes ikke, det vil være forfærdeligt, hvis der kun er én kandidat til formandsposten, siger Vestergaard Salling til Effektivt Landbrug, som i gårsdagens avis kunne fortælle, at flere landboformænd i Syd-, Øst- og Sønderjylland samt på Fyn og Sjælland arbejder på at køre en modkandidat til den fungerende L&F-formand, Niels Jørgen Pedersen, i stilling.

Flere kilder peger på tidligere viceformand i Dansk Landbrug, og nuværende formand for fjerkræproducenterne, Martin Merrild, som et godt bud på en modkandidat.

Ikke udemokratisk
Niels Vestergaard Salling pointerer dog, at det for ham at se ikke vil være et demokratisk problem, hvis der ikke opstilles en modkandidat.

- Vi kan alle se fordele ved flere kandidater, for så er der nogle at vælge imellem. Men som Niels Rasmussen (formand for Centrovice og fortaler for et kampvalg, red.) har udtalt i Effektivt Landbrug, er det ikke strategien i Landbrug & Fødevarer, der skal ændres på. Det er alle enige om. Der kan heller ikke være uenighed om målet: de bedst mulige vilkår for landbruget.

- Altså står og falder det med, hvem der skal udføre strategien, og hvem der har evner til at udføre den. Det er det, der skal findes et par nye folk til. Men er det et problem, når der til en af posterne kun er en kandidat? Nej, det mener jeg ikke nødvendigvis, det er, hvis bare han er den bedste og har den nødvendige opbakning, fastslår Niels Vestergaard Salling i en pressemeddelelse, og tilføjer:

- Den fungerende formand har jo ikke samlet støv på posten, og det tager tid at opbygge netværk og politisk forståelse. Så det er godt nok ikke at skulle skifte begge heste i vadestedet mellem valg og vandplanerne. Det er ikke en post, der kan løftes perfekt fra dag ét. Hvis personskiftet kun kommer på næstformandsposten, er 33,3 procent af formandskabet skiftet ud. Og det er vel få steder, man skifter mere ud, når man er enige om både målet og strategien på vejen mod målet. 

Enormt ansvar
LandboNord-formanden påpeger videre, at formandsposten i L&F er en meget krævende post, som indebærer et enormt ansvar og et stort arbejdspres.

- Når nogen udtaler, at jobbet som formand ikke er et job, man skal bruge betænkningstid til at sige ja til, så ved man ganske enkelt ikke, hvad man taler om. Der er jo en grund til, at der i en kæmpestor bestyrelse ikke er mere end 3-4 medlemmer, der har overvejet, om det var et job for dem. Set med mine øjne er det kun få, der har evnerne til jobbet og også den nødvendige opbakning blandt landmændene, pointerer han, og forklarer videre: 

- Det er få landmænd, der kan lægge deres eget landbrug på hylden og gå 110 procent ind i kampen for landbruget. Det er få, der har lederevner til både at kommunikere på de indre linjer - altså med landmændene og de ansatte i Landbrug & Fødevarer - og samtidig på de eksterne linjer med resten af samfundet og politikerne ikke mindst. Dette samtidig med at han også skal have strategisk snilde til at få noget igennem det politiske system og samtidigt holde sammen på den helt nydannede organisation, hvor også virksomhederne har en mening om tingene.

Enig med Niels Jørgen
Niels Vestergaard Salling nævner videre, at han personligt synes, det var det eneste rigtige at samle det hele i én organisation. Det giver overblik, sammenhold og de bedste resultater, vurderer han.

- Samfundet og politikerne ser os alligevel som én organisation, så vi skal sørge for, at den organisation gør det bedst muligt.

- Derfor er det også rigtig godt, at Niels Jørgen Pedersen har meldt ud, at der skal mere arbejde ud til bestyrelsen. Dette er jeg fuldstændig enig med ham i. Dette vil give mere frihed til formandskabet til at kommunikere mere med både landmænd og med resten af samfundet, hvilket falder i tråd med den nye omdømmekampagne, siger Niels Vestergaard Salling.

Niels Vestergaard Salling, formand for LandboNord, stiller ikke som tidligere annonceret op til næstformandsposten i Landbrug & Fødevarer.

- Der er tre dygtige kandidater, der alle har kvalifikationerne til at bestride næstformandsposten. Asger Christensen udenfor bestyrelsen samt Henrik Frandsen og Finn Pedersen indenfor bestyrelsen - alle med hver deres stil. Det er min vurdering, at de alle kan løse opgaven, og derfor ser jeg ingen grund til at opstille flere kandidater, siger Niels Vestergaard Salling.

Læs også