Planterne består på den gamle gård

Dyrene har for længst forladt stedet, hvor Esbjerg Planteskole ligger i dag. Men haveplanterne har altid været en del af den tidligere landbrugsejendoms historie.

Danmarks femte største by, Esbjerg, er for længst vokset ud til gården, hvor Lars Nielsens farfar, Anker Nielsen, i 1937 etablerede landbrugsbedrift og planteskole på 10 hektar jord.

- Dengang leverede han primært hegnsplanter, roser og lignende til andre planteskoler, og ved siden af havde han forskellige husdyr som alle andre landmænd på den tid, siger Lars Nielsen.

Som tiden gik, specialiserede Anker Nielsen sig mere og mere i planteavlen. Og da hans sønner i 1981 overtog bedriften frem til 2004, skiftede gården definitivt status til 100 procent planteskole.

Vil ses fra motorvejen
Lars Nielsen er tredje generation på det, der nu er kendt som Esbjerg Planteskole, og selvom ejendommen stadig råder over ti hektar jord, er de landlige omgivelser skarpt omkranset dels af Esbjerg by og dels af motorvejen.

- Vi bruger lidt af jorden til vores egen produktion af juletræer, men ellers bliver det ikke brugt. Vi vil dog gerne med tiden udnytte, at en del af jorden ligger lige ud til en af motorvejsafkørslerne til Esbjerg, så vi bedre kan ses fra vejen, forklarer Lars Nielsen, der bestyrer planteskolen sammen med sin hustru, Birgitte Nielsen.

Til gengæld består Esbjerg Planteskole i dag af cirka 1800 kvadratmeter butik og overdækkede arealer, samt godt 2600 kvadratmeter under åben himmel. Det hele fuld af alt, hvad havefolket kan begære, bortset fra mekanik og havemøbler.

Og netop nu begynder havesæsonen for alvor, så den esbjergensiske planteskole bugner af det grønne.

Småt er godt
Ligesom tøjmoden, er der perioder indenfor botanikbranchen, hvor nogle planter og stilarter foretrækkes. Det mærker man også på Esbjerg Planteskole.

- I disse år er det meget populært med "dyrk selv" i forhold til frugt og grøntsager. Derfor sælger vi rigtig mange frugttræer. Med hensyn til blomster og andet til pryd, så vil folk gerne have dem til at stå i krukker i små grupper rundt omkring i haven. Surbundsplanter og større buske er til gengæld ikke så populært for tiden. Men det skal nok komme tilbage, for moden indenfor planter skifter også jævnligt. Det har vi oplevet op til flere gange på de få år, vi har haft planteskolen, siger Lars Nielsen.

Du finder Esbjerg Planeskole ved frakørsel Esbjerg Ø på Esbjergmotorvejen. Du kan læse mere om virksomhedens udvalg og aktuelle tilbud på hjemmesiden esbjergplanteskole.dk.

 

 

Læs også