Fynbo i spidsen for »Danske Vingaarde«

Danmark er blevet et vinland og har i den forbindelse fået en ny brancheorganisation.

Brancheorganisationen »Danske Vingaarde« er et nyt formaliseret samarbejde mellem de danske kommercielle vinavlere og vinproducenter for, som det blandt andet hedder i organisationens formålsparagraf, »at udbrede kendskabet til branchens produkter samt aktivt at fremme salget og kvaliteten af dansk produceret vin«.

Danmark blev i år 2000 EU-godkendt som vinland. I dag er der over 60 kommercielle vingårde i Danmark, og udviklingen synes at fortsætte. De danske erhvervsvinavlere har tidligere udvekslet erfaringer gennem deres medlemskab i Foreningen af Danske Vinavlere, som i dag tæller ca. 1.200 hobbyvinavlere, og begge foreninger vil fortsætte samarbejdet til gavn for den danske vinavl.

Fynsk formand
Som første formand for Danske Vingaarde valgte generalforsamlingen forleden den fynske vinavler, Jan Nyholmgaard, der sammen med sin hustru, Dina, i 2007 begyndte at plante vinstokke på parrets ejendom i Marslev på Østfyn.

I dag har Nyholmgaard Vin på en sydvendt skråning tilplantet et areal på 4,5 ha med 11.000 vinstokke – og er dermed den største vingård i det fynske område. Hovedparten er med grønne druer af sorterne Solaris, Ortega, Orion, Villaris og Mertzling og resten med blå druer af sorterne Cabernet Cortis, Leon Millot og Rondo.

Nyholmgaard Vin producerer både hvidvin, rødvin, rosévin og mousserende vin (»champagne«). Den første årgang (2009) af hvidvin er stort set udsolgt i alle de tre producerede typer, mens 2009-årgangen af røde vine lagrer på egetræsfade og snart vil være klar til at blive tappet på flasker. 2010-vinene er ikke færdige endnu.

Flot kvalitet
- Det er nu det helt rigtige tidspunkt at øge fokus og indsats, gennem et mere målrettet samarbejde i den nye brancheorganisation, der fra starten tæller ca. 60 kommercielle vingårde, påpeger den nyvalgte formand.

- På trods af klimamæssige udfordringer produceres der fantastiske vine i Danmark, og nu skal kendskabet udbredes til danskerne. Danske vine har opnået flotte placeringer ved udenlandske konkurrencer med en kvalitet, som vækker beundring. Samarbejdet i branchen er en afgørende faktor for erhvervets videre udvikling – og viser, at de danske vinavlere og vinproducenter tror på fremtiden, understreger Jan Nyholmgaard.

Læs også