Holdning til demonstrationer er nøje afstemt med Axelborg

Enslydende meldinger fra landboformænd landet over omkring traktordemonstrationer er langt fra nogen tilfældighed.

Det er ingen hemmelighed, at Landbrug & Fødevarer ikke bakker op omkring de traktordemonstrationer, der for tiden finder sted rundt om i landet, lige midt i, at man har lanceret en storstilet omdømmekampagne.

Men at argumentationen er så ens fra de forskellige landboforeningers formænd over hele landet omkring hvorfor traktordemonstrationer, som den der finder sted på onsdag i København, er en dårlig idé, er dog alligevel bemærkelsesværdigt.

Og dog. Effektivt Landbrug er således kommet i besiddelse af et internt kommunikationsdokument udsendt fra Axelborg til de lokale foreninger. I dokumentets titel hedder det, at det er et beredskab til de lokale foreninger på demonstrationer.

Se dokumentet her.

I dokumentet, der er dateret 4. marts, bliver det anvist, hvad de lokale foreningers formænd kan svare, når de får forskellige spørgsmål angående traktordemonstrationer.

Skulle de således få et spørgsmål fra et medlem eller pressen, om man tager afstand fra traktordemonstrationer, rådes formændene således til blandt andet at svare følgende:

- Vi har forståelse for, at mange landmænd er frustrerede over regulering af landbruget, der er unødvendigt byrdefuld, og som giver os ulige konkurrencevilkår med vores konkurrenter i andre lande.

Og:

- Men vi tror ikke på at, eksempelvis traktordemonstrationer, bidrager til løsninger. Vi mener, at vi når længst med dialog, faglighed og konstruktive forslag, der bidrager til at løse de udfordringer, som Danmark står over for.

Kan mene, hvad de vil
Ifølge direktør i Landbrug & Fødevarer, Carl Aage Dahl, skal det interne kommunikationsdokument dog ikke opfattes som en ordre fra Axelborg, om hvad lokalforeningerne skal mene.

- Det er et dokument, der sørger for at få kommunikeret ud til de lokale foreninger, hvad bestyrelsen mener om det her. De får så muligheden for at sige det samme videre. Det er helt almindelig procedure, at vi fortæller videre, hvad vi har synspunkter på forskellige ting, siger Carl Aage Dahl.

Han fortæller, at den interne kommunikation i Landbrug & Fødevarer, foregår på mange forskellige måder. Et dokument, som det Effektivt Landbrug er kommet i besiddelse af, der direkte giver gode råd til, hvad man kan svare på konkrete spørgsmål, er blot en type af intern kommunikation.

- Selvfølgelig må foreningerne mene lige hvad de vil. De er suveræne selvstændige foreninger, lyder det fra Carl Aage Dahl.

Ingen god metode
Til spørgsmålet om hvorvidt traktordemonstrationerne skader Landbrug & Fødevarers omdømmekampagne, som koster organisationen 20 millioner kroner årligt, lyder det fra direktøren:

- Grundlæggende er det vores indgangsvinkel, at vi ikke tror på, at demonstrationer trækker tingene og vores omdømme i den rigtige retning. Det ændrer dog ikke ved, at hvis der er nogle, der har lyst til at gøre det, så har de muligheden for det. Sådan er det jo bare, siger Carl Aage Dahl.

Læs også