Sidste bredside fra mælkeformand

- Arlas måde at fastlægge afregningsprisen skaber mistro, pointerede Peder Mouritsen, der i aftes takkede af som formand for Danske Mælkeproducenter.

Peder Mouritsen har været en af Arlas skarpeste kritikere gennem sine otte år som formand for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter (LDM).

Og da Peder Mouritsen i aftes på foreningens generalforsamling i Gram takkede af som formand, stod Arla igen i skudlinjen. For selvom Mouritsen påpegede, at prisen på mælk i stadig højere grad er et resultat af udbud og efterspørgsel, er det dog ikke noget, han ser slå igennem i Arlas afregningspris.

- Det er stadig et bestyrelsesanliggende at fastsætte afregningsprisen hos Arla. Den metode kan kun skabe mistro til, at prisen ikke afgøres af mejeriets indtjening, men bliver politisk fastlagt under hensyntagen til flere forskellige hensyn, som holdes skjult for andelshaverne, tordnede Peder Mouritsen.

Månedlig fastlæggelse
Han føjede til, at Arlas praksis på området er en praksis, som LDM ikke bryder sig om.

- Vi kan kun opfordre til, at afregningsprisen bliver fastlagt månedligt ud fra den præsterede indtjening, opfordrede Peder Mouritsen, der tilføjede, at LDM gør et stort stykke arbejde for at holde sine medlemmer opdaterede om prisudviklingen i udlandet.

- Det er en indsats, vi får stor ros for blandt medlemmer. Andre i branchen er ikke så imponerede, og ofte bliver vi beskyldt for at manipulere. Foreløbig er der dog ingen, der har kunnet eftervise disse påstande. Men vi er naturligvis også kun mennesker, og skulle vi lave en fejl, er vi ikke for gode til at erkende den. Det synes vi til gengæld, kan knibe i andre dele af branchen, lød det sarkastisk.

Behov for indblik
Peder Mouritsen understregede også, at danske mælkeproducenter har et stigende behov for at få indblik i den forventede udvikling i mælkepris i takt med, at producenterne køber foder på længere og længere kontrakter.

- Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter har flere gange påpeget, at Dansk Kvægs prognoser er alt for kortsigtede, når det tilsyneladende er nødvendigt at korrigere dem hver gang, Arla Foods ændrer afregningspris.

- Derfor har vi oprettet en side på vores hjemmeside, hvor man kan følge med i udviklingen og forudsigelser af priser andre steder i verden. Og den er godt besøgt, kan jeg tilføje. Især banker har meldt tilbage, at de er glade for den.

- Jeg har endda oplevet en højt placeret person i Arla Foods omtale den som »den bedste«, lød det fra Peder Mouritsen.

Manglende åbenhed
Den nu forhenværende formand erkendte dog også, at selvom han har været en af Arlas største kritikere, er det begrænset, hvilke sejre han har kunnet hive hjem i forhold til den store mejerigigant. I hvert fald med henblik på større åbenhed i andelsselskabet.

- Et af de emner, som jeg har lagt stor vægt på, er at få større åbenhed om andelsselskabernes og især Arla Foods dispositioner.

- Det område har ikke rykket sig en tomme i min formandsperiode, må jeg erkende, men behovet er stærkt stigende. Faktisk lovede Arla Foods i forbindelse med vedtagelsen af kapitalprojektet, at åbenheden skulle blive større. Foreløbig har vi dog ikke set noget til det, erkendte Peder Mouritsen og tilføjede blandt andet:

- Andre store mejerier går i stigende grad ind for at oprette andelshavervalgte råd, som ikke fodres med holdninger fra mejeridirektionerne men kun fra andelshaverne. Sådan et råd anbefalede LDM allerede for fem år siden. Dengang havde Arla Foods chancen for at være foran, men det er vist ikke på den front, man ønsker at være foran. Jeg håber, LDM vil arbejde videre med emnet, understregede han.

Efter generalforsamlingen var der valg til bestyrelsen, hvilket skete efter avisens deadline. Først i næste uge konstituerer den nye bestyrelse sig med en ny formand for bordenden.

Læs også