Kendte fynboer bag verdensbog om Jersey

Bogen »The Dairy Queen - History of the Jersey Cow Worldwide« præsenteres på Jersey-verdenskongressen i New Zealand.

Når Verdensjerseyforeningen i de kommende dage – 9.-14. februar – afholder verdenskongres i New Zealand, vil to kendte danske jerseyfolk, begge bosiddende på Fyn, stå over for en ganske særlig opgave, nemlig at præsentere de mange kongresdeltagere fra hele verden for en helt ny bog – en Jerseykoens Verdenshistorie.

De to er gårdejer og historiker Hans Nørgaard, Egebjerg, og den danske avlskoordinator for Jersey, Peter Givskov Larson, Lørup. De to er sammen med redaktør Niels Damsgaard forfattere til bogen »The Dairy Queen – History of the Jersey Cow Worldwide«, der primært bygger på Hans Nørgaards enestående samling af historisk og aktuel viden om jerseyracen lokalt og på verdensplan.

Mejeribrugets dronning
Hans Nørgaard har tidligere skrevet bogen »Jerseykoen – mejeribrugets dronning«, som han holdt indlæg om på Jersey-verdenskongressen i 2002 i Danmark.

I den forbindelse opstod ideen om at lave en »Jerseykoens verdenshistorie« - med brug af det store materiale, der lå klar.

- Det tog et års tid at overbevise Verdensjerseyforeningen om, at der skulle laves en bog, fortæller Peter G. Larson. Men da materialet blev præsenteret i Albanien sidste sommer, blev der sagt OK til at gå efter at få lavet bogen til verdenskongressen i New Zealand.

»The Dairy Queen« er på 208 sider, skrevet på et let læseligt engelsk og udstyret med mange illustrationer. De tre forfattere har skrevet det meste af bogen, der også har indlæg fra andre. Shirley McMillan, England, har tilrettet sproget, så bogen er læselig, og der er en linie i den. Og Verdensjerseyforeningens formentlig kommende præsident, Derrick Frigot, Jersey, samt to tidligere præsidenter, Ann Perchard, Jersey, og Johannes van Eeden, Sydafrika, har løbende læst og kommenteret manuskripterne.

Enestående verdenshistorie
- Formålet har været at lave en verdenshistorie med jerseykoen i centrum - et »helikopter-view« over jerseyracen - siger Hans Nørgaard. Jeg har haft kontakt med lokale og nationale biblioteker samt et stort antal jerseyfolk og historikere verden over, og jeg har fået manuskripter og rapporter fra 76 lande.

- Indtil nu har det ikke været muligt at skrabe penge nok sammen til trykningen, så bogen bliver præsenteret på verdenskongressen som en power point præsentation. Vi håber, det vil give nogle flere sponsorer lyst til at være med.

- Bogen vil formentlig komme til at koste ca. 350 kroner. Vi regner med 3.000 bøger i første oplag. Omkostningen ved trykningen vil være ca. 150.000 kroner, anslår Peter G. Larson.

- Bogprojektet er en enestående mulighed, som vi ikke har haft i årtier. Det ville være ærgerligt, hvis alt det arbejde, som Hans Nørgaard har udført i mange år, skulle gå tabt. Vi mangler at få fortalt historien på verdensplan.

Læs også