Bedre forhold for kvæg
Biokemiker Jan van Wyhe-Storgaard fra Solrød Strand har haft succes med at nedbringe antallet af digital dermatitis – nu vil han sprede budskabet.
Det er ikke fordi, grundprincippet er særligt kompliceret. Faktisk behøver man blot at tænke tilbage på fysik- og kemitimerne og pH-værdier for at forstå biokemiker Jan van Wyhe-Storgaards budskab og idégrundlag.
Med sit produkt, Agron, har Jan van Wyhe-Storgaard fundet et effektivt middel mod bl.a. klovlidelsen digital dermatitis, og gennem firmaet »2cove« forsøger han, sammen med sin hustru Christine van Wyhe-Storgaard, at skabe opmærksomhed omkring problemstillingen og produktet.
- Det handler langt hen af vejen om, at der er for meget ammoniak i stalden. Sammen med de rette bakterier, resulterer det ofte i klovlidelser som bl.a. digital dermatitis, forklarer Jan van Wyhe-Storgaard.
Kemiske ubalancer
Man kan måle mængden af ammoniak mellem køernes klove og på staldgulvet. Afslører målingerne et forhøjet niveau, samtidig med en øget pH-værdi, eksempelvis omkring 9, har Agron vist at kunne hjælpe.
- Jeg gør først og fremmest op med den konventionelle måde at tænke på. Og jeg tror problemet i landbruget er, at der ikke er nok fokus på de kemiske ubalancer, som opstår i højtydende besætninger.
I dag bliver hydrat kalk anbefalet af mange fagfolk indenfor området, og det slår bakterier ihjel, men samtidig er det et kraftigt alkalisk produkt, som, i stil med ammoniak, ætser og ødelægger koens hud. Herved gøres huden sårbar overfor bakterier og infektionsrisikoen øges væsentligt, siger Jan van Wyhe-Storgaard.
Penge at spare og øget dyrevelfærd
Der er ikke blot sund fornuft, men også god økonomi og dyrevelfærd forbundet med at behandle dyrene med Agron.
- Jeg har i flere stalde oplevet, at behandlingen efterfølgende har reduceret udgifterne til dyrlæge og klovbeskærer, fortæller Jan van Wyhe-Storgaard.
Effekten indtræder ikke fra den ene dag til den anden, men i stedet over en periode på 3-5 måneder.
- På sigt vil der givetvis være penge at spare. Ingen andre på markedet har et lignende produkt, og jeg håber med tiden at blive den førende herhjemme på området, men det er svært, og det tager tid. Jeg mangler midler for at komme videre, og det gør det ikke nemmere, at min kone og jeg er ene om at drive firmaet, forklarer han.
Samarbejder med Compex
Produktet er afprøvet på flere gårde.
- I samarbejde med Compex Gruppen håber jeg nu at kunne få Agron ud til endnu flere landmænd. Men det er ikke nemt. I opstartsfasen, for mere end et år siden, kontaktede jeg flere grovvareforretninger, men har hver gang fået et formelt nej tak til både samarbejde og til at købe produktet, fortæller Jan van Wyhe-Storgaard.
Compex Gruppen var dog positive overfor idéen og produktet og har derfor i dag eneforhandling af Agron i Danmark. Agron er blevet brugt som strømiddel på gangarealer, men kan ligeledes anvendes i en vandig opløsning i fodbad.