Landbrugsfaglig studietur til Spanien: Besøg landet der er nærmeste konkurrent til danske landmænd
Se det centrale Spanien, hvor mælke-, plante- og griseproduktion er i fremdrift – også til eksport til verdensmarkedet. Vi besøger landbrugsbedrifter og oplever landets kultur fra Madrid til Barcelona på studieturen fra søndag 26. oktober til lørdag 1. november i år.

Hos Granja San Jose høstes majs til de omkring 4.200 køer. Fotos: Niels Damsgaard Hansen
Spanien er meget mere end bare tyrefægtning og en gammel kultur med masser af tradition.
Det er også et land med et landbrug, som vil fremad på såvel hjemmemarked som verdensmarked.
Det mærker især danske griseproducenter, som får det at føle, når der skal eksporteres svinekød rundt i verden.
Desuden er der store, moderne mælkeproducenter i Spanien.
Dertil planteavl af alskens slags – herunder også oliven, vin og grønsager.
Afrejse fra Billund og København
Vi flyver ud søndag 26. oktober fra enten København eller Billund, så alle har nogenlunde nemt ved at komme til en lufthavn.
Efter ankomst til Madrid og indkvartering på et centralt beliggende hotel spiser vi frokost. Derefter er der tid til sammen eller på egen hånd at opleve noget af alt det, Spaniens hovedstad, Madrid, byder på.
Det være sig at sidde på en fortovscafe og nyde øl/vin/kaffe/the mm. Eller bare gå rundt og måske besøge ét af de mange, verdensberømte museer.
Rejseleder Niels Damsgaard Hansen tager gerne dem med, der ikke har lyst til at gå på egen hånd.

Verdens nok mest berømte kirke udover Peters kirken i Rom er Sagrada Familia i Barcelona tegnet af arkitekten Antoni Gaudi, der kom til i 1883 – og endnu er den ikke helt færdig.
Planteavler og mælkeproducenter
Fra mandag morgen går det løs med at besøge de forskellige typer landbrug, vi skal opleve i løbet af ugen.
Den første dag er det planteavl efterfulgt af besøg på et universitet for at se deres forsøg med planteproduktion.
Om eftermiddagen efter frokosten er der guidet rundtur i Madrid – og her får vi også vores aftensmad, før vi returnerer til samme hotel som dagen før.
Tirsdag forlader vi hovedstaden for at køre mod den historiske by Zaragoza med besøg hos en mælkeproducent undervejs. Det er en tur gennem et flot landskab.
Vi satser på, også at få lov at besøge en meget stor og moderne mælkeproduktion med 4.300 malkekøer.
Grise, kødkvæg og maskinfabrik
Som nævnt er griseproduktionen i Spanien oppe i gear.
Det hører vi om ved besøget hos Granja de Experimentación Tecnológica, som er dedikeret til teknologiske eksperimenter med avl, fodring og dyrevelfærd i den spanske svinekødsindustri.
Samme dag besøger vi også maskinfabrikken Zeppelin Machinery, som fremstiller et bredt udsnit af redskaber i forskellige størrelser.
Turen har desuden et besøg og en snak om kødkvæg, som fylder en del i det spanske landbrug.
Ender i berømte Barcelona
Måske er Barcelona den mest berømte by i Spanien – nogle vil sige den del af landet, som hedder Catalonien. For der har flere gange været alvorlig tumult, når catalonierne har villet løsrive sig fra det øvrige Spanien.
Men det er mere de berømte bygningsværker tegnet af arkitekten Gaudi, vi skal stifte bekendtskab med. De er helt unikke i form og udførsel, og tiltrækker millioner af turister til byen ved Middelhavet.
Med alle de mange forskellige besøg har denne studietur således både noget at byde på inden for kultur, historie og natur.

På kortet ses ruten fra Madrid via Zaragoza til Barcelona.