Landmænd gør oprør i Aalborg

Nordjyske Fødevareproducenter og deres leverandører kører på mandag i kortege i traktorer, varebiler og lastbiler til Aalborg for at møde miljøministeren.

For at skabe opmærksom omkring landbrugets situation har en forening, der kalder sig Nordjyske Fødevareproducenter i Oprør, taget initiativ til en demonstration med traktorer, lastbiler og varevogne på mandag, når miljøministeren besøger Agri Nord i Aalborg.

I går blev en SMS-kæde sat i gang, der hurtigt bredte sig til store dele af landet.

- Det er meget vigtigt, at vi viser omverdenen, at erhvervet ikke kan klare flere byrder, så bak op og mød op, lyder opfordringen fra svineproducent Rune Quist Nielsen, Støvring, der er en af initiativtagerne til demonstrationen, der også støttes hundrede procent af Bæredygtigt Landbrug.

Han opfordrer alle, der er beskæftiget med landbrugserhvervet, til at dukke op.

- Det gælder både foderstofforretninger, maskinstationer og også mureren og tømreren, så vi kan vise, hvor mange mennesker, der lever af landbruget, siger han, der regner med mindst 30 køretøjer til demonstrationen.

Vil skabe opmærksomhed
Miljøministerens besøg hos landboforeningen er en oplagt anledning for landmændene til at gøre opmærksom på den situation, landbruget er i.

- Der kommer både andre politikere, bank- og erhvervsfolk samt pressefolk, siger Rune Quist Nielsen, der også er medlem af bestyrelsen i Danske Svineproducenter.

En af baggrundene for demonstrationen er samtidig, at de nordjyske fødevareproducenter mener, at Danmark har verdens reneste og bedste landbrug. Det er bare et helt andet billede, der tegnes i medierne.

- Vi vil afregnes med fakta. Ikke holdninger, siger svineproducenten.

Ingen blokade i denne omgang
Han understreger, at demonstrationen ikke er en blokade, men en happening, der skal skabe opmærksomhed omkring landbruget. Fødevareproducenterne vil ikke genere andre.

- Det er udmærket, at vores organisation arrangerer et stormøde med miljøministeren, men demonstrationen er også en henstilling til, at vi ikke mener, at de gør nok, siger Rune Quist Nielsen.

Han vil ikke afvise, at en rigtig blokade kan komme på tale senere.

- Vi er klar til at gøre noget, hvis folk ikke vågner op. Politisk må man indse, hvor meget landbruget bidrager med til samfundet. Det har man ikke indset, når der kommer nye, urimelige krav hele tiden, siger initiativtageren, der understreger, at Grøn Vækst er den dråbe, der har fået bægeret til at flyde over for de nordjyske oprørere.

Læs også