Gyllekrav kommer til at koste hundreder af millioner

De nye gyllekrav, som i går blev præsenteret fra regeringen, bliver mødt med betænkelighed fra Landbrug & Fødevarer.

Den række af nye krav til eksisterende gyllebeholdere fra regeringen, DF og de Radikale, som skal forhindre flere gylleudslip i vandløb og søer, er som at skyde gråspurve med kanoner.

Det mener Niels Peter Nørring, miljødirektør i Landbrug & Fødevarer, der samtidig fortæller, at kravene kommer til at koste landmændene flere hundreder millioner kroner. Landmænd skal nu til enten at flytte deres beholdere eller bygge barrierer på dem. Derudover skal der sættes alarmer på.

- Og så rammer det jo specifikt nogle enkelte landmænd, fordi de har fået opført deres gyllebeholdere i et risikoområde. Det er jo ikke sådan, at omkostningerne bliver spredt ud på hele erhvervet, siger Niels Peter Nørring.

Se fremad
Han fortæller, at det ikke er fordi, at han synes, der er noget i vejen med ambitionerne om at forhindre udslip af gylle i fremtiden. Slet ikke. Fremtidige gyllebeholdere skal naturligvis ikke placeres i risiko-områder.

Han mener dog, at når det kommer til eksisterende gyllebeholdere, der allerede har fået alle nødvendige tilladelser, da de blev opført, der er de nye krav overdrevne.

- Vi er i en situation, hvor der stort set aldrig har været et uheld, hvor en gyllebeholder er sprunget læk. Uheldene sker ved påfyldning og tømning af gyllebeholderen eller ved at en pumpe bliver demonteret. Man kunne have nået et rigtigt langt skridt ved i stedet at lave nogle strenge krav til påfyldning og tømning, siger Niels Peter Nørring.

Håber på smidighed
I stedet skal landmænd altså nu ud at flytte gyllebeholderne eller bygge barrierer. For nogle landmænd bliver det at bygge barrierer et problem, når gyllebeholderen ligger tæt på bebyggelse og lignende.

- Og her har vi bare ét budskab til politikerne, nu når de har valgt den her tilgang. De skal sikre, at der ikke er forhindringer for landmændene i forbindelse med etablering af gyllebarrierer. Det skal ikke være sådan, at de skal igennem en tung tilladelse for lokalisering.

De landmænd, der vælger at flytter deres gyllebeholdere ud af risikoområdet, bør tilsvarende heller ikke stilles over for krav for miljøgodkendelse og så videre. Det hele bør bare kunne gøres ved en hurtig anmeldelse, siger Niels Peter Nørring.

Læs også