Nye muligheder for lokale fødevarer

AFSÆTNING: En ny hjemmeside skal gøre det nemmere for mindre, lokale fødevareproducenter at afsætte deres varer. Det er der muligheder i, mener deltidslandmændenes formand Niels Pedersen Qvist.

Frank Gade, Kielstrup ved Hobro, har haft dådyr i snart 25 år. De sidste par år har han solgt mange dyr til levebrug til andre avlere i området. På sine to hektar har han plads til 25 moderdyr. Lige nu er der 14.

Dådyrene er hans hobby, og han sælger spegepølse og røget kød i Vebbestrup Is’ butik og kød til private. Men han har hverken tid eller overskud til at sælge kødet i stor stil. Det ved han, at det har hans avlerkollegaer heller ikke.

- Mange avlere mangler en afsætningskanal, siger han.

Derfor byder han den nye webportal golocalfood.dk velkommen.

- Portalen klarer al logistikken. Jeg skal ikke gøre andet, end det jeg gør i dag, siger han og tilføjer, at producenterne med den nye hjemmeside kan koncentrere sig om deres dyr.

Nye muligheder
På hjemmesiden kan kunderne selv sammensætte deres indkøbskurv med varer fra flere forskellige producenter. Eneste krav er, at kundens arbejdsplads har lavet en aftale med portalen, da leveringen sker gennem virksomhedskantiner.

Lige nu er 28 producenter tilknyttet hjemmesiden, der kommer op at køre omkring den 1. december i år. Målet er at få mindst 75 producenter med inden oktober næste år.

Der findes i forvejen lignende hjemmesider, og projektleder Henrik Ottesen fra I-team i Nørresundby, erkender, at de eksisterende hjemmesider til dels har samme koncept, men fordi kunderne kan handle hos flere producenter på én gang, adskiller siden sig markant fra de andre.

Det betyder også, at der er god mulighed for at komme ind hos detailkæderne.

- De vil kun have én leverandør og én regning, siger Henrik Ottesen fra I-team, der allerede har fået en aftale med en detailkæde, der skal teste systemet.

Han ser også perspektiver i at sælge produkterne til cateringfirmaer og restauranter.

Alle producenterne samles altså under én paraply, og der tages professionelle billeder af dem, foruden der laves en professionel beskrivelse af hver enkelt producent.

I første omgang koster det ikke producenten noget at være med på hjemmesiden.

- Det eneste, man risikerer, er et øget salg, siger han.

Liv i landdistrikterne
Danske Deltidslandmænd bakker op om projektet, og der arrangeres møder for interesserede i løbet af efteråret både i Agri Nord og LandboNord, oplyser formand Niels Pedersen Qvist.

Han oplever, at mange deltidslandmænd lukker deres produktion, både fordi de er klemt af regler og restriktioner for transport og slagtning, men også fordi de simpelthen ikke kan få afsat deres produkter.

- Her er muligheden for at få vækst og udvikle bedriften. Deltidslandmændene har jo ikke bedre driftsresultater end alle andre, men nu får de en mulighed for at afsætte mere uden at foretage de store investeringer, siger han.

Producenten er for eksempel ikke tvunget til at etablere egen gårdbutik.

Han understreger også, at den nye netportal kan skabe grundlag for udvikling i landdistrikterne. Flere får måske lyst til at have dyr, eksempelvis til naturpleje, når de ved, at de kan sælge deres varer, og det kan give mere arbejde til den lokale slagter.

- De, der producerer lamme- og dyrekød, får jo aldrig mulighed for at komme ind ved de store slagterier, siger han.

- Mange mindre avlere kunne også få lyst til at udvide, mener Frank Gade.

Stort marked for lokale fødevarer
Den nye hjemmesides værdigrundlag er, at forbrugeren skal handle lokalt for at støtte de lokale landmænd og bæredygtigheden i, at fødevarerne ikke skal transporteres langt.

Fødevarerne er friske, og de er fuldt sporbare via Nordjysk Fødevarenetværks sporbarhedssystem. På længere sigt vil forbrugeren kunne tage et billede af stregkoden med deres mobiltelefon i dagligvarebutikken og få tilsendt oplysninger om producenten på sms med det samme.

Der er et stort marked for lokalt producerede fødevarer, mener Henrik Ottesen.

- Coop har allerede luret markedet. I Sverige har de lavet konceptet Mat från Regionen, og de anslår, at potentialet er på en milliard svenske kroner, siger han.

- Konceptet omkring lokal mad rammer bredt, og der er et større potentiale i lokal mad end økologi, fordi man hverken udelukker de forbrugere, der ikke vil have økologi eller dem, der vil, siger han.

- Dansk landbrug kan levere det hele, siger Niels Pedersen Qvist.

Læs også