Tag oprøret fra nord som en gave

Toppen af Landbrug og Fødevarer var i Nordjylland torsdag aften. En deltager konstaterede, at man lever i hver sin verden på Axelborg og i primærlandbruget.

- Tag oprøret her fra Nordjylland som en gave. Det er det eneste rigtige rygstød, I har, sagde Kjeld Hjort til toppen af Landbrug & Fødevarer, da der var indkaldt til dialogmøde mellem landmændene og toppen på Axelborg.

Men da var L&F-formand Michael Brockenhuus-Schack allerede gået fra mødet og de meget frustrerede landmænd. Han skulle nå en aftenflyver. Landbrug & Fødevarers viceformænd og miljødirektør havde taget over.

Michael Brockenhuus-Schack erkendte fra start, at landmændene i Limfjordsområdet er særlig hårdt ramt af Grøn Vækst og Vandplanerne.

I har sovet
Hans indledende indlæg handlede om en ny kommunikationsplan og om at være dagsordensættende for at komme ud af den meget alvorlige situation, erhvervet er i nu.

- Vi har været dialogsøgende i 15 år, sådanne skibe burde være sat i søen for 15 år siden, sagde første spørger Rune Nielsen, og Mogens Mortensen fulgte op:

- Der er ikke behov for flere vandplaner nu. I har sovet i timen. Lav fælles front med DI og håndværksvirksomhederne.

Og Søren Brun understregede:

- Vi kan ikke tåle mere. I siger javel ved forhandlingerne og vender den anden kind til.

Lever i en anden verden
Erik Ugilt Hansen konstaterede, at Axelborg sammen med Skejby lever i en helt anden verden end primærproducenterne:

- Der er ikke en disse til forskel på, hvad der skete under Peter Gæmelke og nu. I forhandler om de 15 procent og får 85 procent trukket ned over hovedet. Men vi har ingen primærbedrifter, der kan betale for det her, og ingen kan låne til det. Og med vandplanerne kommer vi fra asken og i ilden. Den danske natur har aldrig haft det så godt, som nu. Endnu en imagekampagne nytter ikke. Hvis man ikke tør sige fra, er der andre, der bliver nødt til at gøre det.

For det indlæg høstede han et af aftenens største bifald.

Utålmodig og frustreret
Michael Brockenhuus-Schack sagde, at også han var både utålmodig og frustreret, og at målet er forbedrede rammevilkår, men han fastholdt en linje med en omdømmekampagne og dialog.

- Bæredygtig landbrug og vi har fælles mål, uenigheden er omkring midlerne.

Viceformand Niels Jørgen Pedersen understregede, at de frustrerede landmænd på mødet gjorde indtryk.

- Men bekymringen er der allerede, når al ens jord afvander til Limfjorden, tilføjede han.

Læs også