Kartoffeloptagere må ikke køre på vejene

En maskine på bælter må maximalt veje 16 tons for lovligt at kunne færdes på vejene. Føreren af en kartoffeloptager står nu i værste fald til en betinget frakendelse af kørekortet, efter at han forleden blev stoppet af politiet.

Kartoflerne skal til at tages op, men det er ikke lige meget, hvordan man transporterer optageren fra mark til mark, hvis den er på bælter, og der er offentlig vej imellem.

Vejer en sådan maskine mere end 16 tons, må den nemlig ikke køre på vejene, oplyser politiet på baggrund af en sag fra Nordjylland, hvor en fører af en 32 tons tung kartoffeloptager for få dage siden blev stoppet.

Overskridelsen af den maksimale vægtgrænse var så massiv, at føreren nu i værste fald står til en betinget frakendelse af kørekortet, oplyser politiassistent Henrik Salk fra færdselspolitiet i Aalborg. Samtidig står ejeren til en klækkelig bøde.

- Ejeren har efter det oplyste købt kartoffeloptageren på baggrund af, at han troede, at han kunne køre i den på vejene. Men dette kræver en dispensation fra Trafikstyrelsen, som altid skal medbringes i maskinen, siger Henrik Salk.

Der er dog ikke givet nogle dispensationer i nyere tid. Tværtimod gav myndighederne afslag på en ansøgning om dispensation på en Grimme Maxtron roeoptager helt tilbage i 2008. Afslaget var blandt andet begrundet i maskinens totalvægt.

Nyt forsøg
Nu har landbruget og de tilknyttede brancher sendt en ny ansøgning af sted i håbet om at få en generel dispensation til specialoptagere, der har bælter. På længere sigt er håbet, at reglerne bliver ændret.

- Målt pr. kvadratcentimeter er trykket lavt på specialoptagernes bælter. Og det må være det, der er det afgørende. Vi har oven i købet data fra et tysk institut, TÜV, der viser, at det kan lade sig gøre at køre med et mindre tryk pr. kvadratcentimeter end en lastbil kan, siger Per Hedetoft, konsulent i Dansk Maskinhandlerforening, der sidder med i en gruppe, der repræsenterer landbruget, maskinhandlerne, maskinstationerne, m.v.

Politiet er altid behjælpelig med at vejlede om reglerne, hvis man har en stor roe- eller kartoffeloptager på bælter, eller tænker på at anskaffe en sådan, understreger Henrik Salk.

Læs også