Opfinder gemmer energien

NY TEKNOLOGI: En opfinder fra Øster Hjermitslev ved Brønderslev har udviklet et nyt system, der kan lagre vind- og solenergi til dage, hvor der er vindstille og gråvejr.

Både sol- og vindenergi er miljørigtige og populære energiformer, men de har en akilleshæl.

Når det er overskyet og vindstille, produceres der nemlig ingen energi, og man er afhængig af andre energiformer som for eksempel olie.

Det er et problem, hvis man vil gøre sig fri af de fossile brændstoffer.

Men der er nu en løsning på vej, for opfinder Jørgen Bak, der er specialist i at løse problemer, har udviklet et system, der kan lagre energien, så den er til rådighed, når der er brug for den.

Han driver virksomheden JB Group sammen med sin hustru.

Varmes op til 1800 grader
Systemerne, et til solenergi og et til vindenergi, er patenterede og meget hemmelige. Lige nu er amerikanerne ved at teste det til sol-energi og bygge en prototype. De har skrevet under på en aftale, der pålægger dem at betale et svimlende stort beløb, hvis de afslører systemet.

Dog vil Jørgen Bak godt afsløre, at systemet består af et fast materiale, der kan varmes op til 1800 grader. Ideen med det er, at varme er energi, og via en kompliceret teknik kan den hentes fra det faste materiale.

- Jeg lavede forsøg i fire et halvt år, før jeg fandt et velegnet materiale. Sten for eksempel springer ved mellem 600 og 700 grader, fortæller han.

På den måde kan energien lagres i op til tre måneder og bruges til for eksempel opvarmning, aircondition og el-produktion.

Kina er interesseret
Jørgen Bak er først og fremmest opfinder. Han producerer selv nogle af de produkter, han har på markedet, men omkring ideen med sol- og vindenergi-lagringssystemet vil han sælge patentrettighederne.

Sammen med tidligere Europaparlamentsmedlem Niels Busk, Haldager ved Aabybro, der driver et handels- og rådgivningsfirma, forsøger han nu at sælge ideen til Kina.

- Vi mailede, og to timer efter var der svar. De er meget interesserede, fortæller opfinderen.

Store perspektiver
Også herhjemme er der store perspektiver i systemet. Ikke mindst til landbruget, vurderer Jørgen Bak, der allerede har løst otte problemer for det erhverv i sin opfinderkarriere.

Det gælder både en jordbehandlingsmaskine, en maskine til såning og gødskning, en fluefanger, låg til dæksler med flere, og nu gælder det at spare landbruget for udgifter til el.

Jørgen Bak er for øvrigt også ved at udvikle et system, der kan fjerne mellem 40 og 50 procent af gyllelugten. Det system afprøves lige nu en af landmand på Fyn, og det kan købes, men har ikke fået noget navn endnu.

Det kunne spare landbruget for de store problemer med lugtgener, mens lagring af sol- og vindenergi kan spare landbruget for mange penge, vurderer opfinderen.

- Et landbrug bruger måske 350.000 kroner om året i olie, men med en investering i et lagringsanlæg til en fornuftig pris, kan de på sigt varme stalden op gratis, siger Jørgen Bak.

Men det er ikke kun landmændene, der kan få gavn af systemet. Det gælder også kraft-varmeværker.

- Anlægget kan bygges i alle dimensioner. Det kan gavne mange mennesker, siger opfinderen.

Fuld af gode ideer
Han har været opfinder af profession de sidste 30 år, men allerede som ni-årig var han i fuld gang med at arbejde med fysik.

- Jeg tænker anderledes, og jeg lader mig ikke begrænse af, at nogen siger, at noget er umuligt, fortæller han.

Ideen til lagringen af solenergi fik han på en tur til USA, hvor han skulle præsentere en maskine til jordbearbejdning. Mødet foregik på 17. etage, hvor der var behagelige 21 grader, selvom der var 35 grader udenfor. Det var olie, der drev airconditionen.

Det ville Jørgen Bak gøre noget ved.

- Jeg tænkte, at når nu vi har solen i rå mængder, der laver kolossale mængder energi, hvorfor kan vi så ikke lagre den energi og bruge den til både opvarmning og afkøling, fortæller opfinderen, der nu har fundet løsningen.

Nu håber han på at finde seriøse samarbejdspartnere, så ideen kan blive ført ud i virkeligheden.

- Der er mange investeringsfirmaer, der gerne vil være med. Ikke mindst i udlandet, siger Jørgen Bak.

Læs også