Nicoline vil have sin egen gård

STOR TILGANG: Nicoline Sørensen er en af de mange unge, som i år er startet på grunduddannelsen indenfor landbruget.

- Jeg vil være selvstændig landmand.

16-årige Nicoline Sørensen er klar i mælet, når der bliver spurgt til hendes fremtidsdrømme på jobfronten. Hun vil være selvstændig landmand på en gård med malkekøer, og det er ikke en drøm, der kommer ud af den blå luft.

- Min morfar og mormor har arbejdet med landbrug altid, og min farfar har et landbrug med malkekøer ved Munkebo. Min far har også taget en landbrugsuddannelse, men han arbejder nu som maskinfører, fortæller Nicoline.

Nicoline er født og opvokset på Sjælland og bor i Slagelse, men har valgt at tage sin landbrugsuddannelse på Fyn, hvor hun startede på grunduddannelsen på Dalum Landbrugsskoles afdeling i Korinth den 2. august.

- Jeg synes, landbruget er et super spændende og interessant erhverv. Dagene er aldrig ens. Der kan ske alt muligt, og jeg elsker at arbejde med dyrene, og jeg elsker at arbejde udenfor i marken. Jeg er et rigtigt udemenneske, og det er planter og malkekvæg, der har min helt store interesse, understreger Nicoline, der er spejder i sin fritid, fordi spejderlivet også harmonerer perfekt med hendes lyst til at være udenfor i naturen.

Mange tråde til landbruget
Selv om Nicoline har mange familiemæssige tråde til landbruget, har hun ikke altid vidst, at hun ville være landmand. Det var først i 9. klasse, at det for alvor blev klart for hende, at det var en landbrugsuddannelse, hun skulle i gang med, når skolen var slut efter 10. klasse.

- I 9. klasse lavede jeg et projekt om landbrug, hvor jeg skrev om kvæg og planter i fortid, nutid og fremtid og om, hvordan de forskellige maskiner, som bruges i landbrugsproduktionen, har udviklet sig gennem tiderne. Det projekt gjorde mig for alvor interesseret i landbruget, og jeg fik et 10-tal for produktet, fortæller Nicoline, der har nogle personlige egenskaber, som er gode at have i det erhverv, hun har valgt at uddanne sig til.

- Jeg er god til at samarbejde med andre og kan lide at være sammen med andre mennesker, men jeg har heller ikke noget imod at arbejde alene i stalden, hvor jeg har dyrene omkring mig. Det skal bare være køer. Ikke grise. Dem er jeg ikke så glad for. De smager godt, men jeg har ikke lyst til at arbejde med dem, fortæller den unge landbrugselev med et smil på læben.

Vil gerne til Australien
Nicoline er langt fra den eneste, der har valgt at gå landbrugsvejen. I år har omkring 1.100 unge søgt ind på grunduddannelsen på en af landets landbrugsskoler, og det er tæt på en fordobling på to år og det højeste ansøgertal siden 1998.

Det sker, selv om landbruget fra forskellig side ofte bliver beskyldt for at være et forurenende erhverv med en masse dårlige historier i medierne om blandt andet dyremishandling og forbudte kemikalier i produktionen.

De negative historier har dog ikke påvirket Nicolines valg af uddannelse.

- Mange vælger efterhånden økologiske produkter, siger hun, og det er nok også en driftsform, som vil bliver mere og mere udbredt med tiden. Men jeg tror ikke, det sker lige foreløbig. Der vil gå lang tid, og jeg har ikke selv nogen planer om at blive økologisk landmand. Jeg har ikke noget imod økologi, men jeg synes, det almindelige landbrug er mere spændende.

- Men jeg vil gerne have min egen gård. Jeg vil gerne være selvstændig på et tidspunkt, men jeg regner med at starte i et job som ansat. Jeg vil nemlig også gerne til udlandet og arbejde i nogle år, før jeg etablerer mig herhjemme, fortæller Nicoline, der sigter mod at komme et par år til Australien, hvor hun har noget familie, som kan hjælpe hende med at skabe de nødvendige kontakter.

Alternativet er et hestested
Nicoline har taget 9. og 10. klasse på henholdsvis landbrugsskolen i Slagelse og Høng Landbrugsskole, men ingen af stederne var lige det helt perfekte for hende. På den lille landbrugsskole i Slagelse følte hun sig ikke specielt velkommen, og på Høng havde de grise og skolen var ny og uden stemning.

- Jeg kan rigtig godt lide stemningen og blandingen af gammelt og nyt her på Korinth. Min far har taget sin landmandsuddannelse her også, og min søster har gået på Dalum Landbrugsskole i Odense, hvor jeg også gerne vil gå, når jeg skal videre på driftslederuddannelsen. Jeg har faktisk en drøm om at flytte til Fyn på et tidspunkt. Det kunne jeg godt tænke mig. Det kunne være rigtig hyggeligt, siger Nicoline.

Hvis drømmen om en gård med malkekvæg ikke kan realiseres, har Nicoline et vægtigt alternativ. Hun har redet halvdelen af sit liv og er meget hesteinteresseret, så alternativet til en kvæggård kunne være et sted med opstaldning og træning af heste.

- Jeg er vant til at træne heste, og her på Korinth rider jeg dressur på en af de andre elevers heste. Så hvis jeg ikke kan blive mælkeproducent, vil et hestested være et rigtig godt alternativ, siger Nicoline.

Læs også