SELVSTÆNDIG VIRKSOMHED: Grisene er skiftet ud med folk, men både arbejdsliv og familieliv trives stadig side om side i stuehus, på landbrug og i virksomhed på mindre landejendom i Himmerland.
Der er sat folk ind i den ombyggede grisestald hos Henrik Degn i Nørager i Himmerland. Marken drives samtidig topprofessionelt af den landmandsuddannede ejer af virksomheden Degn Grafisk. Sammenhængen mellem landbruget og den moderne virksomhed giver både liv, gode arbejdspladser og produktion på den mindre landejendom. Ejendommen har en størrelse, der gør, at marken skal drives professionelt, men hvor den ikke kan stå alene, hvis den skal sikre et udkomme.
- Hos os supplerer den grafiske virksomhed og landbruget hinanden. De skal begge bidrage både til økonomien og til livet, siger Henrik Degn og glæder sig over, at den landmand, han købte ejendommen af og som stadig hjælper til, også glæder sig over de nye aktiviteter i den totalt renoverede stald.
Men den gamle stald har ikke kunnet rumme den ekspanderende virksomhed, så der er også bygget til. Stilen er holdt pænt i røde sten, som den gamle ejendom er bygget i. I udhusene er ti medarbejdere og højteknologiske maskiner i arbejde.
- Trykkemaskinen og mejetærskeren er begge produktionsmidler i virksomheden, understreger Henrik Degn og glæder sig over, at landbrugets aktivmasse giver virksomheden noget at stå i mod med.
Også stuehuset er under ombygning. Det går langsommere. Som hos enhver anden landmand er det dét derude, der kommer i første række.
- Og når man begynder at røre ved et ældre stuehus, kan man lige så godt gange budgettet med π med det samme, siger Henrik Degn, der er glad for landet, men ved det ikke bare er idyllisk.
Der er også udfordringer.
To selvstændige udfordringer og så familien
For Henrik Degn selv betyder kombinationen af landbrug og virksomhed, at han har nok at se til. Virksomheden kræver ham 100 procent, landbruget 20 procent og så er resten til familien.
- Landbruget giver mig energien til virksomheden, og tiden finder jeg fra den ferie, jeg alligevel ikke holder så meget af, og så er der jo også den tid, andre bruger på deres hobby, siger han med et smil og tilføjer:
- Specielt drengene og jeg har mange gode timer sammen på traktor og mejetærsker, og min hustru og datter er også med - specielt i høstens tid, når vi skal have madpakke med ud, smiler han og mener, at landbruget og det, at firmaet ligger lige på den anden side af på gårdspladsen, giver familielivet ekstra dimensioner.
Hele familien kommer også i den grafiske virksomhed.
- Men det skal ikke være en børnehave. Det er en arbejdsplads. Det er en balancegang, og det fungerer godt, understreger Henrik Degn.
Udfoldelsesmuligheder
Familien består foruden af ham selv af Rikke Degn, der er farmakonom, og børnene Signe 9, Asger 7 og Gustav 3.
At drengene også nyder udfoldelsesmulighederne på landet vidner deres hule om. Den bygger de i den store have - og den har givet mange timers kreativ beskæftigelse i sommerferien.
- Det er en del af at bo på landet at have sådanne udfoldelsesmuligheder, smiler Henrik Degn.
Men familien bor også tæt på landsbyen - også det nyder børnene godt af.
- Vi er ikke gode til at lave ingenting. Og så går snakken og samværet så godt over et fælles stykke arbejde, siger Henrik Degn.
Landmandsuddannet
Henrik Degn er uddannet landmand. Det er den vigtigste baggrund også for hans virksomhed.
- Den har givet mig viden om økonomi, om organisering af selvstændig virksomhed og ledelse. Derudover har jeg været på grafiske kurser, fortæller han.
I øjeblikket er det den grafiske virksomhed, der bidrager mest på bundlinjen, men landbruget skal også bidrage med forrentning og afkast, understreger Henrik Degn.
Lige nu glæder Henrik Degn sig til høsten. Så passer de ti medarbejdere virksomheden, men mobiltelefonen virker altså også på mejetærskeren. Tingene skal kunne kombineres. Foruden de 62 hektar Henrik Degn selv driver, høster han for naboerne - og kan godt høste lidt mere, end der allerede er aftalt.
Det er friheden til selv at bestemme rækkefølgen af udfordringer, der er det bedste, mener manden med de to selvstændige erhverv.
Udvikling
Det har aldrig været et alternativ at flytte til den lille bys industrikvarter.
- Hvis jeg ikke kunne være her, hvor familien og livet på landet kan kombineres med virksomheden, så ville vi flytte ind i en af de helt store byer. Nok Århus, siger han, og understreger vigtigheden for et firma på landet af at bo forholdsvis motorvejs-nært, et sted hvor bredbåndet fungerer godt og et sted, hvor man kan få lov til at udvide.
Det er også betingelser for at udvikle erhverv på landet og dermed være med til at holde liv i det, som nogen kalder UdkantsDanmark, siger han, der om et halvt år fejrer 15 års jubilæum med virksomheden.