Hesteskue i fremgang

BRAHETROLLEBORG: Det 111. hesteskue på Brahetrolleborg foregik i det finest tænkelige sommervejr, hvilket resulterede i et højere besøgstal.

Det traditionsrige Brahetrolleborg Hesteskue, som lørdag den 17. juli blev afholdt for 111. gang mellem de velholdte historiske avlsbygninger og på plænerne foran slottet, var begunstiget af et perfekt sommervejr med tilpas solskin, lidt småskyer og sommertemperaturer, der i hvert fald ikke var for lave.

I forhold til sidste års noget regnfulde hesteskue gav det fine vejr sig udslag i et noget højere besøgstal. Ifølge hesteskuets sekretær, tidligere godsfuldmægtig Leif Rasmussen, var besøgstallet inklusive udstillere, dommere m.v. tæt på at runde de 1400 mod kun ca. 1200 sidste år, og dermed nærmede tallet sig de senere års gennemsnit.

Antallet af udstillede dyr var med ca. 155 lidt mindre end sidste år. Til gengæld var kvaliteten høj, og sammen med et alsidigt underholdningsprogram samt præsentation af Fell Pony-racen, som ikke tidligere har »vist flaget« på Brahetrolleborg, var der dagen igennem masser af oplevelser for de mange fremmødte.

Topkarakterer
Mens den sjældne topkarakter, 24 point, sidste år blev uddelt én gang og de to foregående år slet ikke kom i brug, var de strenge dommere denne gang så imponerede af de bedømte hestes kvalitet, at der hele to gange blev givet 24 point.

Den ene topkarakter blev tildelt den 5-års Dansk Varmblod goldhoppe, Okslunds Miss Hurricane, der er efter hingsten Heraldik og ejes af Peter Bebe, Langeskov. Den anden 24'er gik til den 3-års Frederiksborg hoppe, Barda Hegnsbo, der er efter hingsten Hyldekærs Calvano og ejes af Mathias og Niels Bech, Gudbjerg. Barda Hegnsbo opnåede endvidere titlen »Rytternes Ønskeridehest«.

Den næsten lige så fine karakter, 23 point, kom i anvendelse fem gange (mod fire gange sidste år). Der var således 23 point til den 2-års Frederiksborg hoppe, Vivaldi's Meg Ryan, der er efter Jeopardy Fjord og ejes af Betina Andersen, Vejle, til den 4-års Frederiksborg goldhoppe, Engkildegårds Pascha, der er efter Engkildegårds Nugent og ejes af Ulla Dencher og Svend Buch, Skårup, til den 16-årige Frederiksborg følhoppe, Viddi, der er efter Prins Amadeus Hegnsbo og ejes af Jytte og Pernille Hansen, V. Skerninge, til den 4-års Oldenborg goldhoppe, Bonye af Mosevang, der efter Tiberias og ejes af Pernille Littau-Jensen, Gudbjerg, og endelig til den 11-årige Oldenborg følhoppe, Sara af Østerholm, der er efter Ramses og ejes af Gitte Ebbesen, Ringe.

Fine føl
Som altid var der stor interesse om Dansk Varmblod region 3's følfinale, hvor de 14 bedste af de i alt 64 føl, som deltog i den almindelige og den obligatoriske følbedømmelse, dystede om at kvalificere sig til Dansk Varmblods landsdækkende følfinale ved Eliteskuet på Vilhelmsborg senere på sommeren.

Klassen for dressurbetonede hoppeføl blev vundet af Diamond Welt Hit, der er efter Sandro Hit og ejes af Birgitte Anne Kleiner, Otterup. Både dette føl og klassens nummer to, Christianslunds Pari Dot, der er efter Don Romantic og ejes af Annette Juhl, Odense SØ, blev udtaget til Vilhelmsborg.

Bedste springbetonede hoppeføl blev Fiona Ask, der er efter Ci Ci Senor Ask og ejes af Stutteri Ask, Martofte. Føllet blev udtaget til Vilhelmsborg.

Bedste springbetonede hingsteføl blev Ci Beau Ask, der ligeledes er efter Ci Ci Senor Ask og ejes af Stutteri Ask, Martofte. Udtaget til Vilhelmsborg.

Desuden var der »Vilhelmsborg-billetter« til nummer et og to i klassen for dressurbetonede hingsteføl, henholdsvis Viva Don Carlos, der er efter Don Romantic og ejes af Merete Brønserud, Otterup, og Le Mans, der er efter L'Espoir og ejes af Niels Linnet, Børkop.

Specielle udmærkelser
Hingsteføllet Viva Don Carlos fra Merete Brønserud, Otterup, fik endvidere den særlige udmærkelse »Følfadet«, som af Brahetrolleborgs ejere, familien Reventlow-Mourier, gives til det af de udstillede føl, som familien synes bedst om.

Titlen »Publikums Favoritføl« gik efter afstemning til Frederiksborg hingsteføllet, Morfeus Mignon, der er efter Mignon Vejvad. Føllet ejes af Jytte og Pernille Hansen, V. Skerninge.

14 unge medlemmer af fynske rideklubber udpegede blandt ni udstillede hopper »Rytternes Ønskeridehest«. Titlen gik til den 3-års Frederiksborg hoppe, Barda Hegnsbo. Hoppen, der blev nummer to sidste år, ejes af Mathias og Niels Bech, Gudbjerg. På 2.- og 3. pladsen kom den 2-års Dansk Varmblod hoppe, Zara, og den 4-års Oldenborg hoppe, Bonye af Mosevang, fra Pernille Littau-Jensen, Gudbjerg.

Mønstringskonkurrencen blev vundet af Betina Andersen med Regitze Rubæk og Betina Møller på de to næste pladser.

Læs også