Grevens sidste dag på Gisselfeld

En 12 år lang tvist mellem greven og bestyrelsen på Gisselfeld gods fandt sin foreløbige afslutning, da grev Erik blev smidt på porten.

Helt til det sidste kæmpede grev Erik Danneskiold-Samsøe og broren Ulrik Danneskiold-Samsøe for deres ret til Gisselfeld Gods.

Siden 1998 har grev Erik været fyret overdirektør for godset, men torsdag i forrige uge måtte han endelig sige farvel til godset, da fogeden flankeret af fire uniformklædte betjente mødte op på godset for at få den kæmpende greve til at forlade sit hjem gennem næsten 35 år.

Til udsættelsen af grev Erik Danneskiold-Samsøe var pressen mødt talstærkt op, da fogeden ankom til slottet, sammen med både et flyttefirma og en låsesmed, der efterfølgende skiftede samtlige låse på godset.

Just som retsmødet var gået i gang erklærede grev Eriks bror Ulrik sig som ny overdirektør for stedet ifølge et dokument fra 1984, som han viste fogeden.

- Hvis vi følger de gældende regler for vores familie, så er jeg i dag tiltrådt som overdirektør, sagde Ulrik Danneskiold-Samsøe.

Fogeden afviste ham med et svar om, at han kunne kære dommen og så kunne sagen senere blive afgjort.

- Jeg mødte op for at vise dem et dokument fra 1984, hvor søskendeflokken har skrevet under på, at det er mig, der skal indsættes som ny overdirektør, hvis ikke Eriks datter Erica vil overtage embedet. Dokumentet har ikke været vist før, men da det nu endegyldigt ser ud til, at Erik ikke kommer til at fortsætte, har jeg valgt at offentliggøre det, siger Ulrik Danneskiold-Samsøe til Landbrug ØST efterfølgende.

Efter at Fogeden og politiet havde ventet på greven i næsten et kvarter, kom han endelig ud.

Fogeden fik de implicerede parter gennet ind i et lukket lokale, så pressen ikke kunne følge med i, hvad der foregik.

Pludselig åbnede døren sig og ud gik fogeden uden at sige et ord.

Efterfølgende kom også greven, broderen, advokaterne og en række andre folk ud.

Greven pakkede sine sidste poser ind i hans lille røde Folkevogn Golf og gjorde klar til at trille ud af porten.

- Jeg har ingen respekt for den behandling, jeg har fået fra myndighederne. Det er totalt elendigt, sagde Grev Erik Danneskiold-Samsøe fortørnet.

Mens hele cirkusset foregik på godset, sad bestyrelsesformanden og den administrerende direktør trukket væk fra sceneriet på godskontoret og arbejdede.

For dem var det en glædens dag. De har siden 1998, hvor den daværende bestyrelse afsatte grev Erik som overdirektør arbejdet helt upåvirket af ham.

Men hele den opmærksomhed, der har været på greven har været trættende for personalet, og samtidig har det alene sidste år beløbet sig op på en udgift på tre millioner kroner i sagsomkostninger for fonden, der driver Gisselfeld.

- Det har været lidt svært at tage alvorligt, hvad der er foregået derovre, men at han flytter, betyder en væsentlig økonomisk besparelse for os, siger bestyrelsesformanden Anker Laden-Andersen til Landbrug ØST.

Han påpegede samtidig, at de indtil videre har haft et fuldstændigt gnidningsfrit samarbejde med den nye overdirektør, Helene Danneskiold-Samsøe – grev Eriks niece – der blev indsat i stillingen som overdirektør for godset den 10. marts i år.

Læs også