Politikerne på Christiansborgs nye fødevareforlig bliver vel modtaget rundt omkring i de forskellige organisationer.
Det nye brede fødevareforlig som politikerne mandag aften blev enige om, bliver vel modtaget i omverdenen.
Fødevareforliget, der er en genforhandling af forliget fra 2007 og løber fire år fra 2011, betyder blandt andet færre rutinebesøg, men flere målrettede kontroller hos problemvirksomheder.
Med aftalen er de planlagte besparelser på fødevarekontrollen taget af bordet. Der skrues ned for de 9.000-10.000 årlige rutinekontroller, mens der til gengæld skal gennemføres flere målrettede kampagnekontroller hos virksomheder, hvor der er problemer.
Hos Landbrug & Fødevarer tager direktør Claus Søgaard-Richter godt imod fødevareforliget, som han synes indeholder gode takter.
- Vi er tilfredse med, at der med det nye forlig fortsat er bred politisk opbakning til fødevarekontrollens indretning, siger han.
Hos Landbrug & Fødevarer er det glædeligt, at der i aftalen er lagt vægt på en kontrol af høj kvalitet, der effektivt og målrettet fokuserer på kendte fødevaresikkerhedsmæssige problemer, og man er særlig tilfreds med, at Folketinget bredt vil øge fokus på importkontrollen.
Når parterne mødes igen til september og skal udfylde rammerne for aftalen, ser man i Landbrug & Fødevarer frem til, at der sker en yderligere differentiering af kontrolindsatsen og betalingen herfor.
- Det kan gøres med incitamenter i form af besparelser for de mange virksomheder, der lever op til kravene, siger Claus Søgaard-Richter.
Et godt skridt
I Kødbranchens Fællesråd bliver fødevareforliget også vel modtaget hos formand Søren Andersen, der også er direktør i Himmerland Kød.
- Som udgangspunkt er vi temmelig tilfredse med forliget i og med, at man begynder at differentiere betalingerne hos de enheder, der får foretaget kontrol. Altså detailleddet, slagterierne og så videre, siger Søren Andersen.
Han fortæller, at omkostningerne til kødkontrollen jo netop er noget, som man fra slagteri- og primærsiden har kæmpet for skulle ske i årevis, og at detailleddet som noget nyt, nu også skal til at betale for sin del af kontrollen er kun positivt.
- Og så er vi positive for den mere målrettede kontrol, der nu kommer. Hvor der bliver mindre kontrol til de virksomheder, der har styr på tingene, og mere fokus på de øvrige, siger Søren Andersen.
Lang vej endnu
- Der er en positiv udvikling på vej, og her må vi erkende, at det nye fødevareforlig er endnu et skridt på vejen i en positiv retning. Der er dog lang vej endnu i forhold til vores europæiske konkurrenter, siger Søren Andersen.
Som det forholder sig i dag, så ligger Danmark stadigvæk helt i toppen, når det kommer til omkostninger til veterinærkontrollen i EU-landene.
- Og når vi så alle arbejder under den samme lovgivning i EU, så er det jo noget konkurrenceforvridende, lyder det fra Søren Andersen.
Glade forbrugere
Går man til forbrugersiden bliver fødevareforliget også vel modtaget af formand for Forbrugerrådet, Camilla Hersom.
- Når vi ser overordnet på aftalen, så er det en god dag for forbrugerne. Der var lagt op til massive nedskæringer på området, og nu tilføres der i stedet penge til øget fødevaresikkerhed. Det kan vi kun være glade for, siger hun til DR.