Pelssucces kunne være endnu større

For tredje gang i træk var der omsætningsrekord på Kopenhagen Furs auktioner. Succeshistorien kunne dog være endnu bedre, lyder det fra auktionshuset.

Det blev til endnu en rekord, da Kopenhagen Fur, de danske pelsdyravleres auktionshus, tirsdag afsluttede deres seks dage lange juni-auktion.

I alt blev der solgt fem millioner minkskind, og omsætningen kom op på svimlende 1,96 milliarder kroner. Den tidligere rekord, der blev sat på auktionen i april, lød på 1,7 milliarder kroner.

Gennemsnitsprisen pr. skind var med 363 kr. også høj. Det er hele 11 procent højere end ved sidste auktion i april, hvor prisen lå på 312 kroner.

Det er opkøbere fra Kina, Rusland og Korea, der har trukket efterspørgslen på auktionen.

Køber skind i udlandet
For de danske minkavlere kunne det hele dog gå hen at blive en endnu større succes. Det fortæller direktør i Kopenhagen Fur, Torben Nielsen.

I de senere år har Kopenhagen Fur vundet store markedsandele, så auktionshuset i dag har en andel på 60 procent af markedet for kvalitetspelsskind. Minkskind fra danske minkavlere er samtidig af så god kvalitet, at prisen ligger 20 til 30 procent over minkskind fra andre lande.

Desværre for de danske minkavlere er væksten dog i de senere år udelukket kommet gennem indsamling af skind i udlandet til auktionerne.

- Vi kan desværre ikke udnytte en ellers enestående chance for at skabe nye arbejdspladser og valutatindtjening til Danmark. Det skyldes, at det er uendeligt vanskeligt at udvide produktionen i Danmark. Selv simple ombygninger begrundet i bedre dyrevelfærd tager op til 3-4 år at behandle på grund af kommunalt bureaukrati, siger Torben Nielsen i en pressemeddelelse.

Fanget i bureaukrati
Pr. 1. januar 2011 skal burarealet til mink øges for at skabe bedre dyrevelfærd. Det kræver ombygninger på farmene, men der bliver ikke lukket så meget som ét gram mere gylle ud på farme, som blot ombygger for at leve op til loven.

- Regeringen har foreslået, at øge hastigheden på bredbånd i Udkantsdanmark for at skabe udvikling. Det er sikkert udmærket for folk, der surfer meget på internettet, men det ville være mere oplagt at øge hastigheden i den offentlige sagsbehandling. Det kunne skabe udvikling og velstand, hvis de danske pelsdyravlere fik ordentlige vilkår for at udvikle erhvervet og produktion, siger Torben Nielsen.

Læs også